1404/01/09
1404/01/09
فلنج ها به طور کلی یک دیسک یا یک صفحه دایرهای هستند که بر روی آن ها تعدادی سوراخ قرار دارد و توسط این سوراخ ها فلنج ها به لولههای دیگر پیچ و مهره می شوند. به طور کلی فلنج ها را بر اساس قسمت انتهایی (End) یا قسمت پیشانی (Face) تقسیم می نمایند. به عبارتی دیگر فلنج گلودار به فلنجی گفته میشود که دارای یک گردن مخروطی شکل است و انتهای آن از نظر شعاع با قطر لوله موردنظر که به آن جوش میخورد، تناسب دارد.
فلنج گلودار یا فلنج جوشی معمولا در قطرهای ۱/۲، ۲، ۳، ۴، ۶، ۸، ۱۰، ۱۲ تا ۲۴ اینچ تولید میشود. فلنج براساس حداکثر فشاری که با افزایش دما تحمل میکند درجههای متفاوتی دارد که در اصطلاح به آن کلاس فلنج میگویند؛ فلنجهای گلودار به کلاسهای 150، 300، 600، 900، 1500 و 2500 تقسیم می شوند. فلنج گلودار فولادی در مدلهای ۱۵۰، ۳۰۰ و ۶۰۰ بیشترین فروش را به خود اختصاص داده و کلاس 400 نیز کمترین فروش را دارد که عمدتا در ایران نیز تولید نمیشود. فلنج جوشی با جنسهای متنوعی تولید میشود که عمدتا شامل استنلس استیل، کربن استیل، آلومینیوم و تیتانیوم است. گفتنی است پرکاربردترین استاندارد برای تولید فلنج در ایران استاندارد ASTM است.
قسمت انتهایی یا End، همان قسمت از فلنج است که به لوله متصل میشود و قسمت پیشانی یا Face، همان قسمت فلنج است که به اتصالات دیگر مانند شیرآلات و … متصل میشود. فلنج گلودار از نوع قسمت انتهایی End است بعضا آنها را فلنج گلودار جوشی نیز می نامند و از نظر ظاهری دارای یک قسمت مخروطی شکل در قسمت انتهایی End هستند. برای اتصال فلنج گلودار به لولهها، بایستی قسمت گردن یا قسمت مخروطی شکل را داخل لوله قرار دهیم و طی فرایند جوش بات ولد (Butt Weld) جوشکاری آنها به لولهها انجام می شود، شایان ذکر است قسمت گردن یا گلویی می بایست از نظر قطر و ضخامت با لوله یکسان باشد که در مسیر حرکت جریان سیال مانعی وجود نداشته باشد و مقدار فشار به اندازه یکسان در لوله تقسیم شود.
فلنج گلودار به طور کلی در دو نوع طراحی مختلف موجود است:
این نوع فلنج دارای گردنی صاف است که به راحتی به لوله جوش داده میشود. فلنج گلودار صاف به دلیل طراحی سادهتر و امکان جوشکاری بهتر در برخی کاربردهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
در این نوع فلنج، گردن فلنج به صورت مخروطی طراحی شده است که اجازه میدهد اتصال محکمتر و مقاومتری با لولهها و اتصالات ایجاد شود. این نوع فلنجها بیشتر در سیستمهای فشار بالا و دماهای بالا استفاده میشوند.
فلنجهای گلودار معمولا از مواد مختلفی ساخته میشوند تا متناسب با نیازهای مختلف صنعتی، مقاومت کافی را در برابر فشار، دما و خوردگی فراهم کنند. برخی از مواد رایج شامل موارد زیر هستند:
فلنج های گلودار ایران با استاندارد ASTM تولید می گردند. رایج ترین متریال های فلنج گلودار کربن استیل و استنلس استیل یا آلیاژی است، مطرح ترین فلنج های گلودار عبارتند از : فلنج گلودار A105 و فلنج گلودار ST37 ، فلنج گلودار استنلس استیل 316، فلنج گلودار استنلس استیل 304 .
فلنج گلودار به گونهای طراحی شده است که دارای یک گردن (Neck) استوانهای یا مخروطی است که به طور مستقیم به لوله جوش میشود. این گردن معمولاً با یک لبه ضخیمتر از خود فلنج طراحی میشود که به صورت مستقیم به لوله یا سایر اجزای سیستم متصل میشود.
ویژگیهای ساختاری فلنج گلودار عبارتند از:
کارخانههای مختلفی در زمینه تولید انواع فلنجها از جمله فلنج گلودار فعالیت میکنند که کارخانه مشهد و ماشینسازی اراک، شرکت کاراپرنیان شرق، فد (FAD)، ملسی (mellesi)، فراری (ferrari) و کرون (crowen) از جمله مهمترین کارخانهها به شمار میرود.
عوامل متعددی بر قیمت فلنج گلودار موثرند از جمله این عوامل می توان به کیفیت، برند، قیمت سنگ آهن و هزینه تمام شده تولید و... اشاره کرد. توصیه میشود پیش از خرید، نرخ روز فلنج را درسایت آهن پرایس بررسی کنید و برای خرید راحت و مطمئن محصولات فولادی مورد نیاز خود با کارشناسان فروش آهن پرایس در ارتباط باشید. جهت برقراری ارتباط با کارشناسان فروش و مشاوران حرفه ای آهن پرایس میتوانید با شماره 02154103 بگیرید.
فلنج کلاس 150 یکی از پرفروشترین کلاسهای فلنج گلودار است که با آلیاژهای مختلف تولید میشود. فلنج کلاس 150 عمدتا تا سایز 24 اینچ تولید میشود که با استاندارد ASME B16.5 مطابقت دارد.
فلنج کلاس 150 از 26 اینچ به بالا نیز در دو سری A و B تولید میشود که دارای استاندارد ASME B16.47 است. گفتنی است قیمت فلنج کلاس 150 با استاندارد و سایزهای مختلف متغیر خواهد بود.
فلنج 4 اینچ یکی از کاربردیترین سایزهای موجود در بازار است که عمدتا در تأسیسات ساختمانی، خطوط انتقال انرژی، کارخانه مس و فولاد و ... استفاده میشود.
قیمت فلنج 4 اینچ عمدتا براساس گرید فولاد، برند و کارخانه تولیدکننده، روش تولید،نوع تراش در بازار متغیر است و در صنایع وابسته نیز اثرگذار است.
فلنجهای گلودار به دلیل طراحی خاص خود و مقاومت بالا در برابر فشار و دما، در کاربردهای مختلف صنعتی به کار میروند. برخی از کاربردهای فلنج گلودار عبارتند از:
هنگام خرید فلنچ گلودار ضروری است برخی نکات مهم را مورد توجه قرار دهیم، به عنوان نمونه ضروری است برخی اطلاعات مانند نام تولیدکننده فلنج، سایز اسمی لوله (قطر خارجی لولهای که فلنج به آن متصل میشود)، کلاس فلنج (مقدار فشار قابل تحمل)، شکل سطح فلنج، ابعاد فلنج، مواد تشکیلدهنده فلنج، کد مربوط به عملیات حرارتی صورت گرفته روی فلنج و کد تولید فلنج بر روی محصول درج شود.
عوامل متعددی بر قیمت روز فلنج گلودار اثر میگذارد که از جمله آنها میتوان به نوع استاندارد محصول اشاره کرد؛ استاندارد این محصول مشخصاتی از جمله نام تجاری تولیدکننده، سایز، اسم آن، میزان قطر خارجی، کلاس و یا مقدار فشار قابل تحمل، مواد سازنده و شکل آن شامل میشود.
فلنج گلودار به دلیل طراحی مقاوم، استحکام بالا و قابلیت جوشکاری مناسب در فشارها و دماهای بالا، یکی از انتخابهای اصلی در صنایع سنگین و حساس است. این فلنجها به ویژه در سیستمهای نفت و گاز، پتروشیمی، نیروگاهها و صنایع دیگر با فشار بالا کاربرد دارند. با اینکه فلنج گلودار هزینه و نیاز به تجهیزات جوشکاری خاص دارد، مزایای آن در ایجاد اتصالات مقاوم و ایمن، استفاده در فشار و دماهای بالا، و طول عمر بالا باعث شده است که همچنان یکی از پرکاربردترین انواع فلنج در صنعت باشد.
مواردی از جمله برند تولیدکننده، سایز و ابعاد فلنج، میزان قطر خارجی، کلاس فلنج و یا مقدار فشار قابل تحمل در تعیین قیمت فلنج گلودار اثرگذار است. هر چقدر کلاس فلنج بالا باشد قیمت فلنج افزایش مییابد؛ همچنین مواد سازنده فلنج نیز در قیمت آهن اثرگذار است، به عنوان مثال فلنج استیل قیمت بالاتری دارد.
ابعاد و اندازههای فلنج گلودار از جمله قطر داخلی (ID)، قطر خارجی (OD)، ضخامت فلنج (T) و تعداد و قطر سوراخهای بولت (BC) مشخصاتی است که برای انتخاب فلنج مناسب بر اساس نیازهای پروژه بسیار اهمیت دارند.
فلنج گلودار فولادی کلاسهای 150، 300، 600 و 900 از پرکاربردترین انواع فلنجها است. این اعداد اغلب بر حسب ماکزیمم فشار قابل تحمل بر حسب PSI تعیینمی شود. تغییر در کلاس فلنج، مشخصات فنی به تغییر قیمت فلنج منجر میشود.
تولیدکننده فلنج، سایز اسمی لوله (قطر خارجی لولهای که فلنج به آن متصل میشود)، کلاس فلنج (مقدار فشار قابل تحمل)، شکل سطح فلنج، ابعاد فلنج، مواد تشکیلدهنده فلنج، کد مربوط به عملیات حرارتی صورت گرفته روی فلنج و کد تولید(برای رد گیری سری و زمان تولید در کارخانه که حک آن اختیاری است) از جملله اطلاعاتی است که روی محصول درج میشود.