آهن آلات همیشه با ابعاد دلخواه تولید نمیشود بلکه با اندازههای استاندارد از خط تولید خارج میشود. بنابراین، باید دوباره آن را برای نیاز خود برش دهیم. اما چطور؟ چه روشهایی برای برش آهن آلات وجود دارد و چه ابزاری برای برشکاری آهن آلات مورد استفاده قرار میگیرد؟ در این مقاله میخواهیم به این سوالات پاسخ دهیم.
واضح است که جهت استفاده از یک رول ورق فولادی باید روی آن عملیاتی مانند برشکاری انجام داد. برشکاری یکی از مهمترین فعالیتهاییست که روی انواع آهنآلات انجام میگیرد. امروزه روشهای بسیار متنوعی برای برش فلزات به کار گرفته میشود؛ از روشهای سنتی و ابتدایی مانند برش با ارههای دستی گرفته تا روشهای پیشرفته مانند برش لیزر. این عملیات از این جهت روی فلزات صورت میگیرد تا فلزات در شکل و شمایل دلخواه به کار گرفته شوند. عملیاتی از قبیل برشکاری و جوشکاری عمدهترین فعالیتهایی هستند که بر روی فلزات انجام میشود.
آشنایی کلی با روشهای برشکاری آهن آلات
بهطور کلی روشهای برشکاری آهن آلات به دو دوسته تقسیم میشود:
- برشکاری سرد
- برشکاری گرم
در این بخش از مقاله، بهطور خلاصه این روشها را توضیح میدهیم و مزایا و معایب هرکدام را هم بیان میکنیم.
برشکاری سرد
برشکاری فلزات در شرایطی که دمای فلز در حالت تعادل با دمای محیط باشد را برشکاری سرد میگویند؛ یعنی روشهایی که در آنها بدون افزایش دما آهن آلات را برش میدهند. بدیهی است در برشکاری سرد تجهیزاتی نظیر اره، گیوتین و قیچی کاربرد دارند.
مزایای برشکاری سرد
- حفظ خواص فلز
- انعطاف برشکاری به لحاظ شکل و طول
- پرتی کم
- سرعت بالای برشکاری
- عدم تولید گازهای سمی و آلاینده
معایب برشکاری سرد
- هزینه متریال مصرفی بالا
- محدودیت مکانی ابزار برشکاری
برشکاری گرم
برشکاری گرم دقیقاً برعکس برشکاری سرد است؛ به روشهایی که در آنها با افزایش دمای محل برش، فلزات را میبرند، برشکاری گرم میگویند. برشکاری گرم با استفاده از دستگاههایی مانند هوابرش انجام میشود.
مزایای برشکاری گرم
- سرعت برشکاری در حجم زیاد (بستگی به دستگاه دارد)
- کاهش میزان ضایعات
- مکانیزه کردن عملیات برش
معایب برشکاری گرم
- تغییر ساختاری در محل برش
- تولید گاز و مواد سمی
- ایمنی پایین
۱۰ روش برشکاری انواع آهنآلات
در این بخش از مقاله ۱۰ روش برشکاری آهن آلات را معرفی میکنیم و توضیح میدهیم هرکدام از آنها چطور انجام میشود.
برشکاری با قیچی آهنبر
اولین روش مرسوم در برش آهنآلات استفاده از قیچی برش ورق (steel plate cutting scissor) است. بدیهی است بیشتر در ضخامتهای پایین از این دستگاه استفاده میگردد. برش ورق گالوانیزه، برش ورق روغنی و برش ورق رنگی معمولاً با قیچیها صورت میپذیرد. قیچیها در انواع گوناگون نظیر طویلبر، زاویهبر، سوراخبر و لولهبر یافت میشوند.
برشکاری آهن آلات با گیوتین
گیوتین (Guillotine Steel) نوعی قیچی در ابعاد بسیار بزرگ است. تکیهگاه آن بر روی زمین و عموماً با استفاده از جریان الکتریسیته و جکهای هیدرولیکی کار میکند. قدرت گیوتین بسیار بالاست ولی عموماً برشهای طولی و عرضی را با آن انجام میدهند. در کارگاههای تولیدات آهنی همواره یک دستگاه گیوتین مشاهده میگردد. ضخامتهای متوسط را میتوان با این دستگاه بهخوبی برش داد.
برشکاری آهن آلات با CNC
دستگاه CNC یا Computer Numerically Controlled برای برش انواع و اقسام محصولات فولادی کاربرد دارد. در دستگاههای سی. ان. سی روشهای متفاوتی برای برش به کار گرفته میشود. از آن قبیل میتوان پلاسما، لیزر و هوا برش را نام برد.
کاتر آهنبر
برشکاری آهن آلات با کاتر (cutter) یک روش برشکاری سرد محسوب میشود و بیشتر برای برش ورق گالوانیزه و ورق رنگی که ضخامت بسیار پایینی دارد، مورد استفاده قرار میگیرد. عمده نیروی برشکاری با کاتر به دست برشکار برمیگردد. با کاتر میتوان برشهای بسیار ظریفی بر روی ورق آهنی ضخامت پایین انجام داد. تولید تابلوهای راهنمایی و رانندگی، داکتهای فلزی و برشکاری ورق بهصورت تزئینی از کاربردهای کاتر میباشد.
استفاده از دستگاه برش میلگرد
دستگاه برش میلگرد (Rebar Scissor) نوعی قیچی مخصوص به حساب میآید. در کارگاههای ساختمانی اغلب یک دستگاه برش میلگرد مشاهده میشود که برای بریدن میلگرد در ابعاد دلخواه از آن استفاده میشود. تولید خاموت و آرماتور، میلگردهای حرارتی، میلگرد بستر، میلگرد زیگزاگ و میلگرد مش از بیشترین کاربردهای دستگاه برش میلگرد میباشد. این دستگاه هم بهصورت قیچی دستی وجود دارد و هم به شکل دستگاههای برقی.
برش آهنآلات با سنگ فرز
سنگ فرز (Grinding Machine) از جمله سنتیترین دستگاههای برش به حساب میآید البته بعد از قیچی و گیوتینهای قدیمی. این دستگاه برای برش لوله، میلگرد، تیرآهن، ورق و اغلب محصولات فولادی کاربرد دارد. از دستگاه سنگ فرز میتوان برای صیقل دادن نیز بهره گرفت.
برش آهن آلات به روش برش پلاسما
دستگاه برش پلاسما (Plasma Cutting Machine) در دو نوع دستی و اتوماتیک وجود دارد و یکی از مدرنترین دستگاههای برش به حساب میآید. اغلب معایب برشکاری سرد و گرم در روش برشکاری پلاسما برطرف شده است. دقت این برش بالا، ضایعات کم، ایمنی نسبتاً خوب، امکان حمل و نقل در نوع دستی آن بسیار عالی و در کل روش بسیار مناسبی برای برش انواع ورق آهن، برش لوله، سوراخکاری و... به حساب میآید.
برش آهن با دستگاه هوا برش
استفاده از هوا برش (Flame Cutting Equipment) یکی دیگر از مرسومترین روشهای برشکاری انواع آهنآلات به حساب میآید. این روش با استفاده از ایجاد شعله بر روی فلز و اکسید نمودن آن پیش از اینکه مذاب گردد، برشکاری را انجام میدهد. این روش مرسومترین روش برشکاری گرم است.
استفاده از واترجت برای برشکاری آهن
دستگاه برش واترجت (Water Jet Cutting Machine) نیز در زمره دستگاههای بهروز مورد استفاده در برش میباشد. انرژی مورد نیاز در برش ورق از فشار آب خروجی از نازلهای این دستگاه تأمین میشود. دستگاه برش واترجت با الهام از دستگاه برش لیزری ساخته شده است، فقط به جای نیروی لیزر از نیروی فشار آب بهره میبرد.
جمعبندی
در این مقاله درباره انواع روشهای برشکاری آهن آلات صحبت کردیم و ۱۰ روش برشکاری آهن آلات مختلف از ورق گرفته تا پروفیل و میلگرد را توضیح دادیم. گفتیم که بهطور کلی تمام روشهای برشکاری آهن آلات در دو دسته برشکاری سر و برشکاری گرم جای میگیرند و هرکدام مزایا و معایبی دارند که باید بسته به نوع آهن آلاتی که قصد بریدن آن را داریم انتخاب شود.
انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.
نظرات کاربران (4)
به نظر شما هزینه برشکاری آهن آلات توسط شرکت ارزونتر تموم میشه یا اگه دستگاهشو بخرم؟ ممنون میشم زودتر جواب بدید.
با سلام، بستگی به میزان کاربرد و مصرفتون داره، اگر کاسب و کارتون طوری هست که مدام نیاز به دستگاه برشکاری دارید، قطعا خریدش به صرفهتره، اما در غیر اینصورت توصیه نمیشه. اگر قصد خرید داشتید میتونید با کارشناسانمون تماس بگیرید.
ممنون از مقاله خیلی خوبتون. میخواستم بدونم روش های برشکاری اهن الات همین ها هستن یا بیشتر از اینا هستن؟
سلام و سپس از شما، در حال حاضر رایجترین روشهای برشکاری آهن آلات مواردی است که در مقاله حاضر مشاهده میکنید.