قیمت آهن در کشاکش صادرات و مذاکرات

قیمت آهن در کشاکش صادرات و مذاکرات

نوسانات نرخ ارز، کاهش قیمت سنگ آهن در بازار جهانی و سیاست‌های داخلی از جمله عواملی هستند که از ابتدای هفته بر قیمت آهن آلات در ایران تأثیر گذاشته‌اند. در حالی که بازار جهانی سنگ آهن با کاهش قیمت مواجه شده است، بازار داخلی ایران نیز با چالش‌هایی مانند بازگشت اجباری ارز صادراتی به سامانه نیما دست و پنجه نرم می‌کند که آینده صنعت فولاد ایران را دچار ابهام کرده است...

آهن پرایس: گزارش آهن پرایس از بازارهای مالی و کالایی از آرامش در این بازارها حکایت دارد و تغییرات قیمت در سایر حوزه‌ها چندان محسوس نیست.

به این صورت که دلار تحت تاثیر هیجانات منفی ناشی از صدور قطعنامه علیه ایران، به سرعت به کانال 70 هزار تومان رسید اما روز گذشته پیرو انتشار خبر دیدار روانچی با نمایندگان اتحادیه اروپا و تروئیکا برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای پس از دو سال وقفه، رقمی حدود ۱۳۰۰ تا ۱۵۰۰ تومان کاهش یافت و مجدد به زیر 70 هزار تومان بازگشت به طوری که در پایان روز گذشته هر دلار آمریکا حدود 68.700 تومان معامله شد.

قیمت آهن آلات نیز از ابتدای هفته در غالب مبادی فروش ثابت اعلام شد و شمار محدودی از کارخانه‌ها متأثر از اخبار منفی، به افزایش جزئی قیمت‌ها اقدام کردند اما فضای مثبتی که در زمینه خبر شروع مذاکرات منتشر شد، به تداوم روند مثبت نرخ دلار و طلا دامن زد و بازار آهن نیز متقابلا کاهش

جزئی داشت.

آمار قیمت آهن آلات در هفته اول آذر

نوسانات قیمت آهن آلات از ابتدای هفته حاکی است که بازار قوطی و پروفیل و همچنین بازار تیرآهن عمدتا ثابت و بدون تغییر بود؛ به این صورت که قیمت روز پروفیل ساختمانی 2 میل در محدوده 39.900 تا 41.700 تومان معامله شد.

قیمت روز میلگرد نیز در ابتدای هفته در بیشتر مبادی فروش ثابت اعلام شد و در برخی دیگر با نوسانات محدودی همراه بود به طوری که حول کیلویی ۱۰۰ تا ۳۰۰ تومان افزایش داشت؛ کف نرخ پیشنهادی میلگرد آجدار در بازار داخلی عمدتا حول 29000 تا 29.700 تومان اعلام شد.

به عنوان نمونه قیمت میلگرد ابرکوه حدوده 29.300 تومان اعلام می‌شود و قیمت میلگرد میانه نیز در کانال 29.500 تومان قرار دارد.

قیمت ورق سیاه و انواع مختلف آن در بیشتر کارخانه‌ها ثابت اعلام شد ولی قیمت ورق سیاه مبارکه در برخی ضخامت‌ها افزایش 200 ت 300 تومانی داشت. قیمت ورق گالوانیزه، قیمت ورق رنگی و روغنی هم عمدتا با افزایش 200 تا 300 تومان عرضه شدند.

قیمت روز نبشی و ناودانی و قیمت روز لوله داربستی، لوله مانیسمان و سایر لوله‌های درزدار و بدون درز به تبعیت از فضای کلی بازار ثابت اعلام شدند.

به طور کلی در حال حاضر وضعیت بازار آهن داخلی به شدت رکودی است و معاملاتی که در این بازار مشاهده می‌شود عمدتا معاملات نسیه و اعتباری هستند که این روزها در بازار اکثر چک‌های دریافتی برگشت می‌خورند.

البته بدیهی است که افزایش قیمت آهن آلات در کشور نه متاثر از فشار تقاضای محصول نهایی؛ بلکه فشار تورمی و از صنایع بالادست و تولیدکننده مواد اولیه است که به کل زنجیره‌ وارد شده و روند صعودی قیمت آهن آلات را رقم زده است.

افت شدید قیمت سنگ آهن؛ تهدیدی جدی برای صنعت فولاد ایران

بازار جهانی سنگ آهن در ماه‌های اخیر شاهد کاهش چشمگیر قیمت‌ها بوده است. این کاهش که تا سطح ۱۰۰ دلار برای هر تن رسیده، نگرانی‌های جدی را در میان فعالان این صنعت، به‌ویژه در ایران، ایجاد کرده است.

کارشناسان، عوامل متعددی را برای این افت قیمتی ذکر می‌کنند که از جمله آن‌ها می‌توان به سیاست‌های جدید چین در حوزه تولید فولاد و محدودیت‌های اعمال‌شده بر این صنعت، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و سیاست‌های وی در حوزه تجارت جهانی و افزایش موجودی سنگ آهن در بنادر چین به کاهش قیمت‌ها دامن زده است.

این کاهش قیمت، صنعت فولاد ایران را که به‌شدت به صادرات سنگ آهن وابسته است، با چالش‌های جدی می‌کند. مسعود رازفر، کارشناس بازارهای جهانی سنگ آهن، معتقد است که این نوسانات تا پایان سال میلادی نیز ادامه خواهد داشت و ممکن است فشار بیشتری بر صادرات ایران وارد کند.

بلاتکلیفی صادرات فولاد ایران؛ بخشنامه جدید بانک مرکزی چه تغییری ایجاد کرد؟

با وجود صدور بخشنامه جدید بانک مرکزی مبنی بر امکان استفاده از ۱۰۰ درصد ارز حاصل از صادرات زنجیره فولاد برای واردات تجهیزات و ماشین‌آلات، همچنان ابهامات زیادی در خصوص الزام بازگشت ۱۰۰ درصدی ارز صادراتی به سامانه نیما وجود دارد. این وضعیت بلاتکلیفی، انگیزه صادراتی تولیدکنندگان فولاد را کاهش داده و بر روند صادرات این محصول تأثیر منفی گذاشته است.

کیوان جعفری، مدیرعامل معدن گلستان، در گفتگو با تابناک، ضمن تأیید این موضوع، اعلام کرد که بخشنامه جدید بانک مرکزی تنها شامل صادرکنندگانی می‌شود که قصد واردات تجهیزات و ماشین‌آلات را دارند و برای سایر صادرکنندگان، الزام بازگشت ۱۰۰ درصدی ارز به سامانه نیما همچنان پابرجاست.

جعفری با اشاره به اینکه بسیاری از شرکت‌های بازرگانی که نقش مهمی در توسعه صادرات زنجیره فولاد دارند، صرفاً واردکننده هستند و نمی‌توانند ارز خود را به صورت توافقی به فروش برسانند، افزود: "بازگشت ارز حاصل از صادرات به سامانه دولتی باعث کاهش حجم صادرات می‌شود. از سوی دیگر، فاصله زیاد نرخ نیمایی تا بازار آزاد نیز بر این مشکل دامن زده است."

وی همچنین به این نکته اشاره کرد که بخشنامه جدید بانک مرکزی در واقع تغییری در وضعیت موجود ایجاد نکرده و صرفاً یک شانتاژ خبری است.

افت شدید صادرات فولاد

طبق آخرین آمار اعلام شده از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، صادرات زنجیره فولاد در هفت ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، شاهد کاهش ۰.۵ درصدی حجم صادرات و کاهش ۱۴ درصدی ارزش صادرات بوده است. این کاهش شدید، نشان از تأثیر مستقیم مشکلات ناشی از بازگشت اجباری ارز صادراتی به سامانه نیما بر صنعت فولاد کشور دارد.

نگرانی‌ها درباره آینده صادرات فولاد

ادامه این وضعیت بلاتکلیفی و عدم رفع مشکلات مربوط به بازگشت ارز صادراتی، می‌تواند عواقب جدی برای صنعت فولاد ایران داشته باشد. کاهش انگیزه صادراتی تولیدکنندگان، از دست دادن بازارهای صادراتی و در نهایت کاهش درآمدهای ارزی کشور، تنها بخشی از پیامدهای این مشکل هستند.

انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.

امتیاز به این مطلب:
امتیاز: 5 از 5 - 1 رای

اشتراک گذاری:

ثبت نظر جدید

یک آواتار برای خود انتخاب کنید:

نظرات کاربران (0)

عضویت / ورود

ساعت کاری مجموعه به پایان رسیده است لطفا اطلاعات خود را برای دریافت مشاوره اختصاصی وارد نمایید.

درخواست مشاوره تلفنی