بازار فولاد افزایشی و تقاضا کاهشی

بازار فولاد افزایشی و تقاضا کاهشی

افت تقاضای سرمایه‌ای و مصرفی، مشکلات موجود در زمینه صادرات و سیر کاهشی  نرخ آهن آلات عواملی است که افت معاملات بورس کالا را در هفته‌های اخیر رقم زده است، همچنین استمرار رشد نرخ پایه شمش بدون  در نظر گرفتن اوضاع صنایع تکمیلی و صادرات شمش و فولاد به رکود این بازار منجر شده است....

آهن پرایس: اوضاع بازار آهن و فولاد روز گذشته ثابت و ساکت گزارش شد و قیمت روز آهن آلات در برخی مبادی فروش با کاهش قیمت در تمامی زیرمجموعه‌های بازار داخلی فولاد همراه بود.

بازار ارز نیز روز گذشته تقریبا بدون نوسان بود و قیمت دلار با توقف در کانال 35 هزار تومانی نوسانات نامحسوسی داشت، اما در پایان روز هر دلار در بازار آزاد حدود 35 هزار و 470 تومان مبادله شد.

تحلیل روزانه بازار آهن

ثبات و عقب‌نشینی قیمت میلگرد روز گذشته نیز در این بازار مشهود بود به طوری که کاهش قیمت‌ها حدود 50 الی 200 تومان اعلام شد اما عمده مبادی فروش قیمت محصولات خود را تغییر ندادند.

طبق آمار کف قیمت میلگرد آجدار روز گذشته حدود 15 هزار و 650 الی 15 هزار و 700 تومان گزارش شد که به کارخانه‌ میلگرد ابرکوه، بافق یزد و ... اختصاص داشت. میانگین قیمت میلگرد استاندارد هم حدود 16 هزار و 100 تومان برآورد شد.

نرخ روز نبشی و ناودانی ایرانی و اروپایی در غالب کارخانه‌ها ثابت اعلام شد؛ قیمت قوطی آهن نیز بدون تغییر عرضه شد. قیمت انواع لوله‌های گازی، داربستی، مبلی و ... نیز مانند سایر محصولات عمدتا ثابت اعلام شد.

قیمت ورق سیاه و انواع آن نیز عمدتا ثبات داشتند و برخی ضخامت‌ها در کارخانه‌های فولاد مبارکه و اکسین کاهش 100 الی 200 تومانی داشت. قیمت ورق گالوانیزه، ورق رنگی و روغنی هم در عمده مبادی فروش ثابت اعلام شد.

تیرآهن شاخه‌ای نیز به تبعیت از فضای کلی بازار بدون تغییر قیمت عرضه شد و تنها قیمت تیرآهن ذوب آهن اصفهان حدود 10 الی 50 هزار تومان کاهش داشت.

گزارش‌ها از بورس کالا حاکی است که روز گذشته حدود 259 هزار و 910 تن محصول فولادی به تابلو معاملات راه یافت، از این میزان حدود 169 هزار و 910 تن به شمش بلوم اختصاص داشت که حدود 84 هزار و 520 تن کمتر از حجم عرضه اعلام شده است. 25 هزار و 140 تن از شمش عرضه شده مورد استقبال قرار گرفت که نرخ نهایی آن 13 هزار و 521 تومان برآورد شد، این آمار بیانگر این است که 90 درصد شمش بورسی معامله نشد.

افت تقاضای فولاد در بازار گران

افزایش نرخ پایه شمش در هر دوره از عرضه برخلاف نرخ شمش در بازارهای جهانی و بروز موانع و چالش‌های مداوم در زمینه صادرات فولاد به کاهش میزان تقاضای محصول منجر شده است به‌طوری که تقاضا به نسبت نرخ هفته اول شهریور کاهش بیشتری دارد. درحالی با افت معاملات شمش بورسی مواجه هستیم که تا پیش از این آمار بالایی از تقاضای این محصول گزارش می‌شد.

به عبارتی افت تقاضای سرمایه‌ای، مشکلات موجود در زمینه صادرات و روند کاهشی نرخ آهن آلات از جمله عواملی است که به افت معاملات بورس کالا منجر شده است. افزایش مداوم نرخ پایه شمش بدون توجه به اوضاع صنایع تکمیلی و صادرات شمش و فولاد به رکود این بازار منجر شده است.

اما به عقیده فعالان بازار آهن و فولاد، خروج سرمایه از بازار آهن از علل اصلی رکود بورس کالا است، از طرفی دیگر با وجود سردی هوا که به طور طبیعی فصل رکود معاملات است، خرید شمش که برای تولید مقاطع طویل برای استفاده در ساختمان‌سازی به کار می‌رود، کاهش چشمگیر دارد. به عبارتی می‌توان گفت رکود بازار مسکن و افت و ساخت‌وسازها که احتمال می‌رود در ماه‌‎های آتی نیز ادامه‌دار باشد به افت معاملات شمش بورسی دامن زد.

ناگفته نماند که بخشی از رونق بازار و خرید شمش با هدف صادرات انجام می‌شود، چندی پیش که آزادسازی صادرات محصولات معدنی برای همه ابلاغ شد، برخی از تاجران به خرید شمش یا محصولات فولادی از بازار داخل اقدام کرده و سپس صادر کردند. این امر تا مدتی به رونق بازار داخلی منجر شد اما به تازگی با موانعی که در زمینه صادرات شمش و محصولات فولادی از طریق مرزهای غربی کشور ایجاد شده، در کنار تداوم افت قیمت جهانی شمش، شاهد افت صادرات محصولات فولادی و شمش هستیم.

کاهش صادرات و موانع پیش روی آن در شرایطی است که با رکود شدید و افت تقاضا در بازار داخلی مواجه هستیم. این امر به کاهش نقدینگی تولیدکنندگان و بروز برخی چالش‌ها در این حوزه منجر می‌شود. در چنین اوضاعی تلاش برای افزایش نرخ پایه شمش به قیمتی بالاتر از نرخ جهانی به زیان واحدهای پایین دست زنجیره فولاد خواهد بود.

از آنجایی که قیمت شمش فولاد بورسی به طور میانگین 13 هزار و 600 تومان است، با در نظر گرفتن مالیات بر ارزش افزوده و کارمزد بورس قیمت نهایی این محصول برای تولیدکننده 14 هزار و 820 تومان تمام می‌شود. همچنین با در نظر گرفتن هزینه حمل بار حدود 500 تومان و هزینه تبدیل هزار و 400 تومانی، میلگرد تولیدشده از این شمش قیمتی معادل 16 هزار و 680 تومان خواهد داشت. این در حالی است که هر کیلو میلگرد در بازار آزاد که حدود 16 هزار و 300 الی 16 هزار و 600 تومان قیمتگذاری می‌شود که متقاضی ندارد. با این اوصاف می‌توان گفت تولیدکنندگان علاوه‌بر افزایش هزینه‌های تولید، با چالش نبود متقاضی سرمایه‌ای و مصرفی نیز مواجه هستند.

پس از اعمال محدودیت در زمینه خرید آهن اسفنجی از بورس کالا و الزام به داشتن کد بهین‌یاب جهت ثبت سفارش، تحرکات تقاضای خرید این محصول نیز فروکش کرد و نرخ فروش آن در عرضه آخر در بورس کالا در مقایسه با عرضه‌ پیشین به کمتر از ده درصد از میانگین نرخ فروش کاهش یافت.

آخرین عرضه آهن اسفنجی حدود 91 هزار تن با نرخ 7 هزار و 780 تومان اعلام شد که 125 هزار و 500 تن ثبت تقاضا داشت اما در نهایت 82 هزار تن آهن اسفنجی با میانگین قیمت 8 هزار و 140 تومان معامله شد.

در ابتدای هفته چهارم آبان ماه حدود 72 هزار تن آهن اسفنجی در بورس عرضه شد که 165 هزار تن ثبت شد و کل محصول هم با نرخ 9 هزار تومان معامله شد. به عبارتی اجرای ابلاغیه لزوم داشتن کد بهین‌یاب التهابات این بازار را کاهش داد.

در ادامه می‌توانید این خبر را نیز مطالعه کنید: بحران در بازار فولاد ایران

فروش آهن اسفنجی توسط هر خریدار درحالی به التهابات این بازار منجر شده بود که بازار ارز کشور دچار التهابات افزایشی بوده و نرخ تورم نیز بالا است اما این مصوبه جدید به کاهش این التهابات منجر شد.

نتیجه چنین امری کاهش تحرکات در بازار شمش فولادی است.گفتنی است با توجه به بالا بودن نرخ آهن اسفنجی در هفته‌های پیش و افزایش هزینه‌های تولید، فولادسازان درخواست داشتند که بدون در نظر گرفتن نرخ جهانی، قیمت محصول بالا بماند و کاهشی نشود؛ اما اکنون با کنترل قیمت آهن اسفنجی کاهش نرخ شمش نیز امکان‌پذیر است.

انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.

امتیاز به این مطلب:
امتیاز: 5 از 5 - 1 رای

اشتراک گذاری:

ثبت نظر جدید

یک آواتار برای خود انتخاب کنید:

نظرات کاربران (0)