جزئیات تغییر فرمول قیمتگذاری میلگرد

جزئیات تغییر فرمول قیمتگذاری میلگرد

بازار آهن و فولاد از ابتدای هفته در برخی حوزه‌ها روند ثابت و اصلاح نسبی در پیش گرفته است، تغییر فرمول قیمت‌گذاری، کاهش تقاضا برای شمش فولاد و نوسانات نرخ ارز و قیمت شمش در بازارهای جهانی، از جمله عواملی هستند که بر روند این بازار تاثیر می‌گذارند...

آهن پرایس: بازار فولاد ایران در هفته‌های اخیر شاهد تغییرات قابل توجهی در فرمول قیمت‌گذاری مقاطع فولادی بوده است. این تغییر که با هدف افزایش شفافیت و کاهش نوسانات قیمتی صورت گرفته، بر قیمت محصولات فولادی و رفتار فعالان بازار تاثیرگذار بوده است. در کنار این تغییر، نوسانات قیمتی در بازار فولاد همچنان ادامه دارد و برخی از فعالان بازار نسبت به آینده این بازار ابهام دارند.

بازارآهن در حال حاضر روندی کاهشی را تجربه می‌کند. قیمت میلگرد در برخی از مبادی فروش بین 200 تا 500 تومان کاهش یافته است. به طوری که قیمت میلگرد اصفهان سایز 14 و 16 در هر کیلو حدود 28 هزار تومان اعلام شد و قیمت میلگرد میانه هم حدود 26.800 تومان تعیین شد.

با وجود این کاهش قیمت، برخی فعالان بازار معتقدند که قیمت میلگرد ابرکوه یزد در حال حاضر در کف قیمتی خود قرار دارد و حباب منفی ندارد؛ آنها کانال 26 هزار تومانی به اضافه ارزش افزوده را برای میلگرد جذاب می‌دانند با این حال، مقایسه قیمت میلگرد نیشابور در بازار داخلی با قیمت شمش صادراتی ایران نشان می‌دهد که قیمت میلگرد در ایران با نرخ ارز واقعی چندان همخوانی ندارد.

محاسبه قیمت واقعی میلگرد

اگر 10 درصد مالیات ارزش افزوده و 11 درصد حداقل مارجین نورد را از قیمت نهایی میلگرد کم کنیم و آن را با قیمت شمش 450 تا 470 دلار درب کارخانه یا فوب مقایسه کنیم، به نرخی معادل 46 تا 48 هزار تومان برای هر دلار می‌رسیم.

این نشان می‌دهد که قیمت میلگرد در بازار داخلی به طور قابل توجهی بالاتر از قیمتی است که با توجه به قیمت شمش و نرخ ارز واقعی باید باشد. بازار فولاد در حال حاضر با نوسانات جزئی در قیمت میلگرد و تیرآهن روبه‌رو است.

برخی معتقدند که قیمت میلگرد در کف قیمتی خود قرار دارد، در حالی که برخی دیگر معتقدند که قیمت فعلی با نرخ ارز واقعی همخوانی ندارد. ضروری است که برای بررسی دقیق‌تر وضعیت بازار، به عوامل مختلفی از جمله قیمت شمش، نرخ ارز، هزینه‌های تولید و تقاضای بازار توجه شود.

قیمت لانه زنبوری و هاش تغییر چندانی نداشتند اما قیمت تیرآهن ذوب آهن اصفهان نیز در برخی از بنگاه‌های تهران بین 50 تا 100 هزار تومان کاهش داشت. قیمت نبشی و ناودانی در اکثر کارخانه‌ها با ثبات قیمت همراه بوده است.

قیمت ورق گالوانیزه، ورق آلومینیوم و ورق رنگی در اکثر کارخانه‌ها 600 تومان کاهش یافته است اما انواع ورق سیاه (st37 و st52) در اکثر کارخانه‌ها با ثبات قیمت همراه بود.

قیمت پروفیل آهنی، قیمت پروفیل سبک، قیمت پروفیل صنعتی در اکثر کارخانه‌ها 500 تومان کاهش یافته است بر همین اساس قیمت لوله گاز، لوله مانیسمان، لوله داربستی در اکثر کارخانه‌ها 500 تومان کاهشی بود.

تغییر مهم در فرمول قیمت‌گذاری آهن

همانطور که در خبر روز گذشته نیز اشاره شد در ابلاغیه جدید بورس کالا، نحوه محاسبه نرخ پایه عرضه مقاطع فولادی تغییر کرده است. در این ابلاغیه، به جای استفاده از میانگین معاملات شمش در هفته قبل، از میانگین نرخ پایه عرضه شمش همان هفته استفاده می‌شود.

این تغییر در فرمول نرخ‌گذاری، تاثیر معاملات اعتباری در قیمت‌گذاری مقاطع فولادی را به حداقل ممکن کاهش می‌دهد.

در فرمول قبلی، میانگین معاملات شمش شامل معاملات نقدی و اعتباری می‌شد اما در فرمول جدید، از میانگین نرخ پایه عرضه شمش استفاده می‌شود که فقط شامل معاملات نقدی است. این تغییر می‌تواند به شفافیت بیشتر بازار فولاد و کاهش نوسانات قیمتی در این بازار کمک کند.

برخی از فعالان بازار معتقدند که این تغییر می‌تواند به ضرر خریداران باشد، زیرا آنها مجبور به پرداخت قیمت‌های بالاتری خواهند بود.

تغییر در فرمول نرخ‌گذاری آهن آلات، تاثیری قابل توجه بر بازار این محصولات خواهد داشت اگرچه هنوز برای قضاوت در مورد مزایا و معایب این تغییر زود است و باید منتظر ماند و دید که در عمل چه تأثیری بر بازار خواهد داشت.

تغییر نرخ پایه از 11 درصد بالاتر از میانگین نرخ معاملاتی شمش هفته قبل، به 16 درصد بالاتر از نرخ پایه عرضه شمش همان هفته افزایش یافته است؛ نمونه این تغییر را می‌توانید در مثال زیر مشاهده ‌کنید:

  • قدیم: 24.540= 11% + 22.108
     
  • جدید:  24.914 = 16% + 21.478

بازنگری در تعیین قیمت میلگرد بورسی به ثبات بیشتر نرخ پایه عرضه این محصول و تعدیل نوسانات و ملایم‌تر شدن آن‌ها منجر می‌شود اما از طرفی دیگر افزایش 5 درصدی مارجین نورد و افزایش فاصله نرخ کف و سقف بازار از معایب این تغییر فرمول است. برخی معتقدند 16 درصد مارجین میلگرد واقعی به نظر نمی‌رسد و از بسیاری نقاط دنیا بالاتر است.

تعیین قیمت بر اساس نرخ پایه عرضه شمش همان هفته، اقدام مثبتی است اما نوردکاران با پیش‌خور کردن این دستورالعمل، افزایش فاصله نرخ را در بازار اعمال کرده‌اند؛ بازار در سطوح پایین قیمتی که برایش صرفه اقتصادی دارد، به نوسانات و دستورالعمل‌ها در شرایط آرام بازار آهن بی‌تفاوت است.

کاهش تقاضا برای شمش فولاد

در شرایط فعلی که انتظارات تورمی در کشور فروکش کرده و احتمال تشدید تنش در منطقه خاورمیانه کاهش یافته است نوردکاران به امید کاهش قیمت‌ها در هفته‌های آینده، از خرید شمش فولاد خودداری می‌کنند به طوری که در عرضه دیروز 58 درصد از شمش فولاد عرضه شده در بورس کالا به فروش نرسید.

در ادامه می‌توانید این خبر را نیز مطالعه کنید: شوک بورس کالا به بازار آهن

با وجود کاهش تقاضا، قیمت میلگرد امروز به دلیل معاملات ال‌سی و رقابت برای استفاده از مزایای این نوع معاملات افزایش یافته است به طوری که کف قیمت میلگرد 27 هزار و 600 تومان است.

اما رینگ آهن اسفنجی در بورس کالا نسبتا پررونق بود. تقاضا برای آهن اسفنجی 187 هزار تن و عرضه آن 153 هزار و 750 تن بود.قیمت آهن اسفنجی 13 هزار و 309 تومان به ازای هر کیلوگرم بود. بازار آهن اسفنجی به دلیل نبود توازن در زنجیره آهن و فولاد کشور، مستعد نوسانات قیمتی است.

انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.

امتیاز به این مطلب:
امتیاز: 5 از 5 - 1 رای

اشتراک گذاری:

ثبت نظر جدید

یک آواتار برای خود انتخاب کنید:

نظرات کاربران (0)

ساعت کاری مجموعه به پایان رسیده است لطفا اطلاعات خود را برای دریافت مشاوره اختصاصی وارد نمایید.

درخواست مشاوره تلفنی