پیش بینی بازار جهانی فولاد در سال ۲۰۲۵

با نگاهی به سهم ایران از صادرات فولاد در ۲۰۲۵
پیش بینی بازار جهانی فولاد در سال ۲۰۲۵

آمارها نشان می‌دهند میزان درخواست برای محصولات فولادی در سال ۲۰۲۵ میلادی تنها ۱.۲ درصد افزایش خواهد داشت و خبری از جهش‌های بزرگ در میزان تقاضا نیست. پیش‌بینی می‌شود قیمت سنگ آهن نه‌تنها افزایش پیدا نکند بلکه تا انتهای سال ۲۰۲۵ میلادی به ۹۵ دلار برسد. با این حال، بعضی از تحلیلگران با درنظرگرفتن میزان سرمایه‌گذاری و نیز افزایش تقاضا در کشورهای شرق آسیا مانند هندوستان در بازار مسکن، پیش‌بینی می‌کنند بازار جهانی فولاد در سال جاری میلادی، روند مثتبتی را تجربه کند...

آهن پرایس: پیش‌بینی بازار جهانی فولاد همواره برای فعالان این حوزه مهم بوده است و منابع بزرگ خبری نیز به آن می‌پردازند. یکی از مهم‌ترین منابع آماری برای اطلاع از وضعیت تولید، صادرات و مصرف محصولات فولادی در جهان، وبسایت رسمی انجمن جهانی فولاد (World Steel Association) است. علاوه بر این، از آنجایی که چین به‌عنوان بزرگترین تولید کننده فولاد جهان که هر ساله بیش از ۵۰٪ درصد فولاد جهان را یک‌تنه تولید می‌کند و بازیگردان اصلی صحنه فولاد جهان است، همواره گزارش‌ها و تحلیل‌هایی که درباره اوضاع اقتصادی این کشور و تصمیمات مربوط به نرخ بهره، میزان مصرف داخلی و روند صادرات چین منتشر می‌شود، برای تحلیلگران اهمیت دارد. یکی از منابع مهم برای اطلاع از وضعیت صنعت فولاد چین اطلاعاتی است که مؤسسه برنامه‌ریزی و پژوهش‌های صنایع متالورژی چین (MPI) منتشر می‌کند. مسئله دیگری که همواره باید درباره هرگونه تحلیل و پیش‌بینی از بازار جهانی فولاد در نظر داشت، قوانین مالیاتی و تصمیمات اقتصادی ایالات متحده آمریکا است. 

ما در این مقاله، با در نظر گرفتن این تحلیل‌ها و بررسی منابع مختلف، به تحلیل وضعیت آهن آلات در سال آینده و پیش‌بینی بازار جهانی فولاد در سال‌ ۲۰۲۵ میلادی پرداخته‌ایم.

پیش بینی بازار جهانی فولاد در 2024 [آرشیو]

براساس آمار موجود از بازار جهانی فولاد، کشور چین که بزرگترین مصرف کننده فولاد در جهان است، در سال جاری میلادی حدود 3.3 درصد کاهش تقاضا داشته است بر همین اساس پیش ‌بینی می‌شود در سال 2024 این کاهش تقاضا به میزان 1.7 درصد تداوم داشته باشد.

طبق آمار رسمی منتشر شده تولید فولاد خام چین در سال جاری میلادی حدود 952 میلیون تن گزارش شد که در مقایسه با سال گذشته افزایش 1.5 درصدی داشت. میزان صادرات فولاد این کشور در 2023 هم 83 میلیون تن برآورد شد که بیشترین میزان صادرات این کشور از سال 2016 بود.

صنعت فولاد چین در سال جاری از جانب دارایی‌های بدهکار به شدت تحت فشار بود به همین دلیل تقاضای فولاد ساختمانی این کشور حدود 506 میلیون تن اعلام شد که با کاهش 4.8 درصدی نسبت به سال گذشته همراه بود.

بر همین مبنا محققان MPI پیش‌بینی می‌کنند که در سال 2024 مصرف فولاد چین کاهش یافته و احتمالا به 875 میلیون تن برسد، علاوه‌براین پیش بینی می‌شود تقاضای فولاد ساختمانی نیز در سال 2024 با کاهش 4 درصدی همراه باشد.

در همین راستا شیائو بانگ‌گو معاون MPI اظهار کردپرداخت بدهی‌های دولت محلی در سه ماه آخر سال میلادی و انتشار یک تریلیون یوآن بدهی دولت به حمایت از زیرساخت‌ها رد سال 2024 منجر خواهد شد. تقاضا از بخش زیرساخت به جبران کمبود تقاضا از بخش املاک این کشور منتهی خواهد شد.

با این اوصاف می‌توان گفت براساس پیش‌بینی‌های مؤسسه MPI در سال 2024 با در نظر گرفتن افت رشد اقتصادی در خارج از چین، میزان صادرات فولاد در مقایسه با سال 2023 با سیر کاهشی همراه خواهد شد.

بررسی بازار‌های جهانی حاکی است شاخص‌های سهام در آسیا به طور وسیعی افزایشی شدند که علت آن را می‌توان در خوش‌بینی سرمایه‌گذاران به پایان سال دانست که از آغاز کاهش نرخ بهره از ماه مارس توسط فدرال رزرو ناشی می‌شود.

کاهش نرخ بهره در سال 2024 توسط بانک‌های مرکزی بزرگ که فدرال رزرو در رأس آنها قرار دارد، چشم‌اندازی است که تأثیر مثبتی در بازارها گذاشته است.

تأثیر قیمت نفت بر بازار فولاد

در هفته جاری شاخص نفت برنت روند افزایشی داشت به طوری که روز گذشته به دلیل ترس از ایجاد چالش و اختلال در حمل و نقل در دریای سرخ، شاخص برنت به 80 دلار و 52 سنت رسید و شاخص نفت خام آمریکا هم در هر بشکه 75 دلار و 21 سنت اعلام شد که حدود 35 سنت کاهش داشت.

با افزایش قیمت نفت برنت و افزایش تقاضا برای آن، شاهد افزایش قیمت آهن آلات و برخی فلزات غیرآهنی در یک هفته اخیر بودیم که افزایش نرخ انرژی هم این امر را تشدید کرد اما با کاهش شاخص برنت قیمت کامودیتی‌ها نیز عقب‌نشینی کرد.

با درنظر گرفتن اوضاع اقتصاد چین و رکود ساخت و ساز در این کشور  مصرف و تقاضای فولاد به شدت تحت تأثیر قرار گرفته و در مقایسه با سال گذشته کاهش چشمگیری تجربه کرد که به نوسان قیمت آهن آلات در غالب واحدهای زنجیره‌ فولاد به ویژه قیمت میلگرد منجر شد، بر همین اساس پیش‌بینی می‌شود روند کاهش تقاضا و مصرف جهانی فولاد در سال آینده نیز تداوم داشته باشد.

کاهش قیمت روز میلگرد

همانطور که اشاره شد طبق آمار موجود از بازار جهانی فولاد، روز گذشته قیمت میلگرد در هر تن 3860 یوآن اعلام شد که بیانگر افزایش 3 هزار و 960 یوآنی این محصول در هر تن بود که گویا روند افزایشی در پیش گرفته است.

بر همین مبنا احتمال می‌رود این روند تا پایان سال میلادی ادامه دار باشد زیرا افزایش تقاضا در پایان سال که از انباری‌سازی چینی‌ها نشأت گرفته، انتظارات را برآورده کرده است.

اقتصادی ضعیف چین به کاهش میزان تقاضا در چند ماه اخیر منجر شده که به تبع آن شاهد کاهش قیمت مسکن در این کشور هستیم، طوری که در قیمت فولاد در ماه مه به کمترین میزان خود در سه سال گذشته رسیده است.

در همین راستا دولت چین برای بهبود دسترسی تولیدکنندگان به مواد اولیه و نهاده‌ها سقف تولید فولاد را حذف کرد که این امر قیمت‌ها را تحت تأثیر قرار داد؛ اما با بهبود زیرساخت‌ها در پایان سال اوضاع فولاد نیز کمی بهبود یافت.

بر مبنای معامله روی قرارداد تفاوت (CFD) که اساس بازار معیار این محصول را دنبال می‌کند، قیمت فولاد از ابتدای سالجاری تاکنون در هر تن حدود 63 یوآن کاهشی شده است. بر همین اساس طبق مدل‌های کلان جهانی تحلیلگران اقتصادی پیش‌بینی می‌کنند که هر تن فولاد تا پایان سال با نرخ 3 هزار و 984 یوآن به فروش برسد.

پیش‌بینی وضعیت بازار جهانی فولاد در سال ۲۰۲۵

با توجه به فاصله بسیار زیاد چین از دیگر تولیدکنندگان فولاد در سال جاری نیز چین به‌عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد جهان، مهم‌ترین نقش را در وضعیت بازار جهانی فولاد بازی می‌کند. از آنجایی که میزان مصرف داخلی فولاد چین در سال ۲۰۲۵ میلادی تغییر چندانی نخواهد داشت و حتی پیش‌بینی می‌شود که با کاهش ۱.۵ درصدی مواجه شود، چین با افزایش تقاضای داخلی مواجه نخواهد بود و در نتیجه، میزان صادرات آن نیز کماکان مانند سال گذشته ادامه خواهد یافت. 

از طرف دیگر، پیش‌بینی‌ها درباره قیمت جهانی سنگ آهن نیز نشان می‌دهد این محصول کلیدی و محصول مادر برای صنایع فولاد که در شروع سال ۲۰۲۵ میلادی بین ۹۹ تا ۱۰۰ دلار در نوسان بود، با ادامه سال، نه‌تنها افزایش قابل ملاحظه‌ای نخواهد داشت بلکه کاهش نیز خواهد داشت چراکه میزان برداشت سنگ آهن از معادن رو به افزایش است اما  روند تولید فولاد به اندازه سال گذشته است و هیچ جهشی در میزان تولید فولاد در سال ۲۰۲۵ در مقایسه با سال ۲۰۲۴ مشاهده نمی‌شود و این به‌معنای ثابت بودن میزان تقاضا و افزایش عرضه است. 

پیش‌بینی انجمن جهانی فولاد از میزان تقاضای فولاد در سال ۲۰۲۵ این است که در مجموع، تقاضا برای تمام محصولات فولادی با افزایش جزئی ۱.۲ درصدی مواجه خواهد شد و به رقم ۱ میلیارد و ۷۷۲ میلیون تن خواهد رسید. این آمار نیز نشان می‌دهد نمی‌توان انتظار افزایش قیمت فولاد در سال ۲۰۲۵ میلادی را داشت. 

البته برخی دیگر از تحلیلگران عوامل دیگری را نیز در تحلیل‌های خود دخیل می‌کنند و پیش‌بینی می‌کنند در صورتی که تقاضا برای محصولات فولادی در صنایع پایه و صنعت ساختمان کشورهای شرق آسیا مانند هند افزایش پیدا کند، قیمت محصولات فولادی افزایش خواهد یافت و سود بیشتری در انتظار تولیدکنندگان آهن آلات خواهد بود. اما نکته‌ای که این تحلیلگران به‌درستی به آن تأکید دارند این است که در صورت افزایش درخواست فولاد در کشورهای شرق آسیا، این تولیدکنندگان فولاد چین هستند که نیاز این بازار را تأمین می‌کنند و نوبت به تولیدکنندگان بزرگ فولاد در اروپا و خاورمیانه نخواهد رسید. 

پیش‌بینی سهم ایران از بازار فولاد در سال ۲۰۲۵

در خاورمیانه، به ترتیب، ترکیه، ایران و عربستان بزرگترین تولیدکنندگان مهم فولاد به حساب می‌آیند. ایران دهمین تولیدکننده بزرگ فولاد در جهان است اما سهم او از صادرات این فولاد چیز دندان‌گیری نیست. 

طبق آمار، صادرات محصولات فولادی ایران در سال ۱۴۰۱، ۱ میلیارد و ۵۱۶ میلیون دلار بوده است و در سال ۱۴۰۲، ۱ میلیارد و ۴۶۸ میلیون دلار بوده است. 

اما سهم ایران از صادرات فولاد در سال ۲۰۲۵ چقدر خواهد بود؟ پاسخ به این سوال بستگی به تصمیمات سیاسی دارد. اخباری که در ابتدای دی‌ماه ۱۴۰۳ منتشر شده است نشان می‌دهد تلاش برای برقراری ارتباط مالی با بانک‌های بین‌المللی و پیوستن به FATF ادامه دارد. اگر این اتفاق بیفتد، سهولت در تبادلات مالی، انتظار می‌رود بتوان تغییرات چشمگیری در صادرات فولاد ایران مشاهده کرد البته به‌شرطی که مشکل ناترازی انرژی تا حدی برطرف شود و کارخانه‌های تولیدی بتوانند ظرفیت تولید خود را افزایش دهند.

همچنین تصمیمات سیاسی برای برطرف کردن تحریم‌ها می‌تواند به افزایش میزان صادرات کمک کند باز هم به شرطی که مشکل تأمین انرژی نیروگاه‌های برق برطرف شود و واحدهای صنعتی از تولید بازنمانند. 

در نهایت، پیش‌بینی می‌شود بازار جهانی فولاد در سال ۲۰۲۵ میلادی نسبتاً باثبات باشد اما اینکه سهم ایران از این بازار با ثبات بزرگ چقدر است، بستگی به تصمیم مسئولان امر در داخل کشور دارد. 

انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.

امتیاز به این مطلب:
امتیاز: 5 از 5 - 1 رای

اشتراک گذاری:

ثبت نظر جدید

یک آواتار برای خود انتخاب کنید:

نظرات کاربران (4)

  • کاربر میهمان
    کاربر میهمان1403/10/15 - 15:10 پاسخ

    در نهایت توی یه کلمه بازار فولاد ایران در سال ۲۰۲۵ چه وضعیتی پیدا می‌کنه؟ بدتر می‌شه یا بهتر؟

    • کاربر میهمان
      کاربر میهمان1403/10/16 - 16:19

      در یک کلمه که نمیتوان وضعیت بازار آهن ایران رو توصیف کرد، اما با توجه به نرخ تورم روزافزون، رکود ساخت و ساز و گرانی مسکن در سال آتی، کمبود برق و گاز صنایع در فصول مختلف و عوال مختلف دیگر، اوضاع خوبی در انتظار بازار آهن و سایر بازارهای مالی و کالایی نیست.

  • یوروپ ماشین
    یوروپ ماشین 1403/01/21 - 14:28 پاسخ

    با تشکر از مقاله خوبتون

    • آهن پرایس
      آهن پرایس1403/02/11 - 14:19

      باسلام امیدواریم مفید و مواثر بوده باشه

عضویت / ورود

×

ساعت کاری مجموعه به پایان رسیده است لطفا اطلاعات خود را برای دریافت مشاوره اختصاصی وارد نمایید.

درخواست مشاوره تلفنی