بازار آهن در حالی در رکود فرسایشی و خواب زمستانی به سر میبرد که قیمت آهن اسفنجی در 4 ماه گذشته روند افزایشی داشته است؛ عرضه نامتوازن آهن اسفنجی در بورس کالا ممکن است به تعطیلی واحدهای فولادی کوچکتر منجر شود...
آهن پرایس: سیر کاهش قیمت آهن آلات در نخستین روز هفته نیز تداوم داشت، در حالی که شمار زیادی از مبادی فروش ثبات قیمت داشتند اما در غالب حوزهها کاهش قیمت چشمگیری مشاهده شد.
بازار ارز هم نسبتا ثابت بود به این صورت که در ابتدای روز قیمت دلار حدود 300 تومان افزایش یافت اما در پایان روز کمی عقبنشینی کرد و هر دلار بازار آزاد 51 هزار و 350 تومان مبادله شد.
وضعیت قیمت آهن آلات
هفته چهارم آبان ماه در حالی شروع شد که قیمت روز میلگرد و آهن در غالب مبادی فروش با کاهش 100 تا 300 تومانی همراه بود، تعدادی زیادی از کارخانهها ثبات قیمت داشتند و قیمت میلگرد راد همدان بین 100 تا 200 تومان افزایش داشت. قیمت میلگرد میانه ثابت بود و هر کیلو از آن 22.200 تومان اعلام شد، قیمت میلگرد نیشابور هم 23.110 تومان به فروش رسید.
قیمت میلگرد ابرکوه |
قیمت میلگرد امیرکبیرخزر |
قیمت میلگرد فولادزاگرس |
22.100 |
22.800 |
22.700 |
قیمت روز تیرآهن در بخش شاخهفروشی نیز عمدتا ثابت بود اما قیمت تیرآهن اصفهان در برخی سایزها بین 10 تا 40 هزار تومان کاهش داشت. قیمت روز ناودانی ایرانی، قیمت نبشی و قیمت سپری هم غالبا ثابت اعلام شدند، چند کارخانه هم با کاهش 100 تا 600 تومانی همراه بودند.
قیمت قوطی پروفیل، قیمت پرفیل آلومینیوم، قیمت پروفیل گالوانیزه و انواع پروفیلها در غالب شرکتها با کاهش 100 تا 500 تومانی عرضه شدند. قیمت لوله مبلی، قیمت لوله گازی، قیمت لوله صنعتی و انواع لولهها نیز با کاهش 200 تا 500 تومانی همراه بودند.
تداوم رکود فرسایشی در بازار آهن، قیمت قوطی پروفیل را که در برابر کاهشها مقاومت میکرد تحت تأثیر قرار داد به طوری که قیمت پروفیل 2 میل در هر کیلو حدود 38 هزار تومان برآورد شد.
همانطور که در تحلیلهای پیشین نیز اشاره کردیم بازار پروفیل نسبت به سایر آهن آلات به ویژه نسبت به قیمت میلگرد، افزایش 2 برابری داشته و پتانسیل بیشتری برای اصلاح دارد.
قیمت روز ورق آهن و انواع ورق گرم نیز عمدتا ثابت اعلام شدند اما قیمت ورق سیاه مبارکه در برخی ضخامتها با افزایش 800 تومانی همراه بود. قیمت ورق روغنی، قیمت ورق گالوانیزه، قیمت ورق شیروانی و انواع ورق سرد هم با کاهش 200 تومانی عرضه شدند.
براساس گزارشها از بورس کالا، روز گذشته 97 هزار تن آهن اسفنجی عرضه شده به طور کامل مورد معامله قرار گرفت و قیمت میانگین این محصول در هر کیلو 12 هزار و 914 تومان برآورد شد.
امروز نیز 27 هزار تن محصول فولادی عرض میشود که از این میزان 5 هزار تن به ورق گالوانیزه خودرو و 22 هزار تن هم به آهن اسفنجی بریکت اختصاص دارد.
افزایش 12.5 درصدی قیمت آهن اسفنجی
از نیمه تابستان که بازار آهن و فولاد وارد رکود عمیقی شد و معاملات نسبتا از رونق افتاد، آهن اسفنجی به تدریج روند افزایشی در پیش گرفت و تا کنون که در هفته چهارم آبان ماه قرار داریم، تداوم یافت؛ به طوری که طی 4 ماه گذشته قیمت آهن اسفنجی حدود 12.5 درصد افزایش قیمت داشته است.
از علل افزایش قیمت آهن اسفنجی در چندماه گذشته میتوان به احتمال قطعی گاز در زمستان اشاره کرد، اگرچه قطعی گاز به کاهش تولید آهن آلات منجر خواهد شد اما نکته اینجاست که هنوز محدودیت مصرف و قطعی گاز رخ نداده است.
علت بعدی را میتوان در نقش دولت و بورس کالا جستوجو کرد، به این صورت که در شرایطی که قیمت محصولات فولادی باید از طریق عرضه و تقاضا در بورس کالا تعیین شود، اما گویا تعیین قیمت آهن اسفنجی فرمول مشخص اما نانوشتهای دارد که باید 60 درصد میانگین معاملات شمش باشد؛ در حال حاضر، قیمت گندله تقریباً 4.350 تومان است و برای ضریب آن تقریباً عدد 2.02 درصد در نظر گرفته شده است.
به گفته کارشناسان، حدود 500 تومان نیز به عنوان هزینه حمل و نقل محاسبه میشود. با این محاسبات، مجموعاً 10.500 تومان خواهد شد و حداقل 1000 تومان سود برای واحدهای احیا محسوب میشود. اما واحدها و تولیدکنندگان آهن اسفنجی به این قیمت اعتراض دارند.
یکی از مشکلات اعلام شده، کمبود تأمین آهن اسفنجی از طریق بورس کالا است. برخی از کارخانههای فولاد تنها 2000 تن از درخواست خود برخوردار شدهاند در حالی که مصرف روزانه 1600 تن است. این مسئله میتواند به مشکلات بیشتری در بازار فولاد ایجاد کند و کارخانهها را با مشکلات تولیدی مواجه کند.
با این اوصاف در صورتی که روند صعودی نرخ آهن اسفنجی تداوم داشته باشد تأثیر مخربی از جمله افزایش قیمتها در کل زنجیره فولاد، افزایش نرخ تولید و تعطیلی واحدهای تولیدی را در پی خواهد داشت. مضاف بر این سودهای کلانی نیز نصیب واسطهها خواهد شد.
در ادامه میتوانید این خبر را نیزمطالعه کنید: مازاد عرضه و افت تقاضا در بازار آهن
محمدطاهر یاوری مدیرعامل سدید شمش خاتم درباره روند افزایشی قیمت آهن اسفنجی و کاهش عرضه این محصول در بورس اظهار نگرانی کرد و گفت: بین عرضه و تقاضای آهن اسفنجی تعادلی وجود ندارد و تداوم این روند به نابودی شرکتهای کوچکتر منجر خواهد شد.
وی معتقد است روند عرضه و تقاضای آهن اسفنجی در بورس کالا نظارتی ندارد و تمام زنجیره فولاد توسط چند شرکت بزرگ گردانده میشود.
انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.
نظرات کاربران (0)