دو ماه گذشته بازارهای ایران به ویژه بازار آهن و فولاد با چالشهای چشمگیری مواجه بود که افزایش قیمتها را در بر داشت؛ جهش نرخ دلار، قطعی برق، افزایش نرخ مواد اولیه، رکود عرضه و تقاضا و نبود نقدینگی مهمترین عواملی بود که نوسانات بازار آهن را رقم میزد...
آهن پرایس: طبق گزارشهای اخیر نرخ دلار در روزهای آخر ماه آذر در تابلوی صرافیها از 77 هزار تومان عبور کرد، ابتدای دی ماه تا حول 75 هزار تومان پایین آمد اما دیروز پس از سخنرانی همتی از مرز 78 هزار تومان نیز عبور کرد. اگر قیمت دلار سقف قبلی را لمس کند احتمالا هدف بعدی کانال 80 هزار تومانی خواهد بود.
رشد چشمگیر نرخ دلار و طلا در یکی دو ماه اخیر، نگرانیهای جدی را در کشور ایجاد کرده است. به عبارتی دیگر دلار طی دو ماه گذشته حدود 15 هزار تومان افزایش یافته است و همزمان، شاهد قطعی و نوبتی شدن مجدد برق صنایع و مصارف خانگی نیز هستیم که به این نابسامانیها دامن زده است.
نگاهی به وضعیت قیمت آهن آلات
وضعیت بازار آهن و فولاد نیز دستکمی از سایر بازارها ندارد به عبارتی علیرغم رکود حاکم بر بازار مصرف داخلی، به ویژه با توجه به سردی هوا و توقف کامل ساخت و ساز در بیش از 20 استان کشور، قیمت آهن آلات به دلیل افزایش پیوسته قیمت مواد اولیه کارخانهها و همچنین محدودیتهای اعمالشده در مصرف انرژی، به تدریج افزایش یافته است که این موضوع بر قیمت نهایی آهن آلات تأثیرگذار بوده و به نوعی اقتصاد کشور و زندگی روزمره را مختل کرده است.
افزون بر این معاملات شمش بلوم در بورس کالا نیز به این التهابات دامن زده است به گونهای که برخی از فروشندگان میلگرد، قیمتهای اعلامی خود را در بین 100 تا 200 تومان افزایش دادند. برخی دیگر قیمتها را ثابت اعلام کردند.
با توجه به قیمت میلگرد صادراتی که 440 دلار در هر تن است و دلار نیمایی 64 هزار تومانی و با احتساب ده درصد مالیات ارزش افزوده، کف قیمت میلگرد امروز در بازار داخلی 31 هزار تومان خواهد بود اما طبق آمار کف قیمت میلگرد در حال حاضر در محدوده 29.600 تا 30.700 تومان برآورد میشود.
مشکلات بیشمار تولید و قطعی گاز و برق باعث شده تولید برخی محصولات مورد نیاز شرکت های خصوصی مثل برخی سایزهای ناودانی به شدت کاهش پیدا کند و قیمت ناودانی به ویژه قیمت ناودنی 8 در مبدأ تولید افزایشی شده و در بازار با نرخ 35 هزار تومان عرضه شود.
قیمت روز پروفیل، قیمت انواع لولههای درز دار و بدون درز هم روز گذشته را با ثبات نسبی همراه بودند. قیمت پروفیل 2 میلیمتر در کارخانه پایا اصفهان 43 هزار تومان و قیمت پروفیل نیکان هم 40.500 تومان اعلام شد. قیمت روز تیرآهن نیز عمدتا ثابت اعلام شد و قیمت روز انواع ورق سرد و ورق گرم نیز بدون تغییر عرضه شد.
خروج سرمایه از بازارهای داخلی
به دنبال نوسانات روز افزون و وضعیت نابسامان بازارهای کشور، علی زارعی مدیر عامل کارخانه میلگرد راد همدان؛ در رابطه با وضعیت بازار آهن و فولاد داخلی و میزان عرضه و تقاضا به ویژه در چند ماه اخیر و عواملی که در بروز وضعیت فعلی دخیل است؛ اظهار داشت:
با توجه به وقایع نظامی و سیاسی منطقه و نوعی ناامنی که به دنبال این حوادث در ایران و کشورهای اطراف بهویژه کشورهایی که با ایران همکاری داشتند حکمفرما شده، بازار را در فاز انتظار و رکود فروبرده است.
با توجه به اخباری که روزانه درباره احتمال وقوع جنگ منتشر میشود بسیاری از سرمایهگذاران را بر آن داشته تا سرمایه خود را از ایران خارج کنند؛ همین امر باعث شده افرادی که توان و سرمایه بیشتری در اختیار دارند دیگر به سمت ساخت و ساز نیز نروند و به طور کلی در هیچ زمینهای سرمایهگذاری صورت نگیرد. این امر به بروز چالشهای متعددی در کشور منجر شده است.
طی سال گذشته تا کنون با توجه به این که ما چیزی حدود ۵۰ درصد افزایش قیمت ارز را داشتیم ولی متاسفانه مسکن هیچ رشدی نداشته و حتی بار منفی نیز داشته است که یکی از دلایل اصلی آن ترس از سرمایهگذاری است.
وی در پاسخ به این پرسش که علاوه بر مسائل سیاسی و نظامی؛ عوامل اقتصادی و نبود نقدینگی تا چه میزان در وضعیت فعلی بازار دخیل است؛ آیا سرمایهای هست وارد بازار شود یا نه؟ افزود:
در پاسخ به این پرسش باید گفت در اساس نبود نقدینگی چرا اتفاق می افتد؟ به عنوان مثال وقتی کسی در شهرک غرب تهران خانهای به ارزش ۵۰۰ میلیارد تومان به فروش میرساند، معادل ارزی آن چیزی حدود 7 میلیون دلار است که بدین واسطه از کشور خارج میکند.
از همین رو نامدیریتیها باعث شده کشورهایی مانند ترکیه، دبی و کانادا مکان امنی برای سرمایهگذاری ایرانیها تبدیل شود؛ در واقع این امر برای افرادی که در ایران زندگی میکنند مشکل ایجاد خواهد کرد و متاسفانه این اتفاقات به ویژه در 2 سال گذشته خیلی چشمگیر بوده است.
به عبارتی دیگر کمبود نقدینگی این نیست که برای جبران آن ما بیاییم اسکناس چاپ کنیم، این اسکناس چاپ کردن در بلندمدت به اقتصاد کشور آسیب وارد میکند و بهتر است اصل قضیه درست شود.
در چنین وضعیتی سیاستهای اجرایی غلط دولت نیز مزید بر علت شده و به بروز بیشتر چالشها و خروج بیشتر ارز از کشور دامن زده است. چنین شرایطی باعث کمبود در کشور شده و دولت برای جبران این امر مالیاتهای سنگین تعیین میکند که حاصل آن فشار بیشتر به مردم و بروز وضعیت فعلی بازار آهن کشور است.
تأثیر رکود بازار مسکن در بازار آهن
مدیر عامل راد همدان درباره تأثیر وضعیت ساخت و ساز و مسکن کشور در رکود فعلی بازار آهن امروز بیان کرد:
در وضعیت فعلی میتوان گفت برخی افراد که دارای ملک و ساختمان هستند نیازی به ساخت و ساز یا خرید مجدد ندارند، برخی افراد هم که به کل توانایی مالی خرید ملک را ندارند؛ این مشکل آنقدر جدی و حاد شده و جو ناامنی به وجود آورده است که همسو با مسائل نظامی و سیاستهای غلط دولت و مسئولین، به تشدید خروج سرمایه و افراد متخصص از کشور منجر شده است.
برای بهبود این شرایط باید جو ناامنی که ایجاد شده، آرام شود. در این صورت نه تنها بازار مسکن که بازار های دیگر هم به حالت طبیعی برمیگردد.
چالشهای تولیدکنندگان در وضعیت فعلی بازار آهن
مدیر عامل کارخانه راد همدان در رابطه با تأثیر قطعی برق، کمبود و محدودیت انرژی، نوسانات دلار، سیاستهای غلط دولت، وضعیت عرضه و تقاضا و چالشهایی که برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است، تصریح کرد: بخشی از چالش تولید در ایران به کمبود انرژی و قطعی گاز و برق برمیگردد و بخش دیگر آن به تقاضا مربوط است. در حال حاضر دولت با سیاستهایی که اجرا می کند تولیدکنندگان نمیتوانند حتی محصول تولید شده خود را در بازار عرضه کنند، یعنی حتی خریدار هم وجود ندارد.
در رابطه با صادرات فولاد هم سیاستهای اشتباه دولت، ارز نیمایی که البته اخیرا حذف شده است، اشباع شدن منطقه و سیاستهای گمرکی، وضعیت صادرات فولاد هم چندان تعریفی ندارد؛ به عبارت دیگر میتوان گفت از جمله بازارهای صادراتی فولاد ایران مانند کشور عراق، تقریبا خودکفا شده و نیاز بازار خود را تأمین میکند و نیازی به فولاد ایران ندارد. یکسری از شهرهای هممرز با افغانستان هم به صورت جزئی و در برخی از ماههای سال صادرات دارند وگرنه افغانستان هم به درجهای رسیده است که نیاز بازار کشور خود را تولید میکند.
در بحث فولاد ما به عبارتی اشباع شدیم و دچار وضعیت عرضه بیش از تقاضا هستیم. در چنین شرایطی حتی اگر مشکل برق و گاز هم حل شود، باز هم ما این مقدار محصول فولادی را نه میتوانیم صادر کنیم و نه میتوانیم در کشور به فروش برسانیم. اگر مسئولین و مدیران ما بتوانند گامهای خوبی بردارند ممکن است بخشی از این چالشها حل شود.
افزایش قطعی قیمت میلگرد در زمستان
در پایان مدیر عامل کارخانه راد همدان در رابطه با احتمال افزایش قیمت آهن آلات، افزایش نرخ ارز و وضعیت عرضه و تقاضا در ماههای پیش رو به ویژه در روزهای پایانی سال بیان کرد:
به نظر من قیمت واقعی میلگرد امروز با دلار 80 هزار تومان و براساس قیمتهای جهانی 36 هزار تومان تخمین زده میشود. در حال حاضر با توجه به نبود تقاضا هم در ایران و هم در بازارهای جهانی، قیمت میلگرد امروز واقعی نیست.
به عنوان مثال هر تن شمش فولادی ایران 430 دلار به فروش میرسد و این میزان در شب عید به 470 دلار میسد. با توجه به این وضعیت و با دلار بازار آزاد یا دلار سامانه ارزی که حدود 68-67 هزار تومان قیمت واقعی آن است؛ نرخ واقعی میلگرد هم باید 36 هزار تومان باشد.
حال باید این را در نظر داشته باشید افزایش قیمتی که پیش بینی میشود در ماههای آینده رخ بدهد در واقع قیمت واقعی میلگرد است و باید اتفاق بیفتد.
انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.
نظرات کاربران (2)
ینی واقعا ممکنه قیمت میگرد به ۳۶ تومن برسه؟ هرسال بهمن قیمتا بالا میره اما ممکنه یهو تو سه ماه ۶ هزار بالا بره؟
اینکه واقعا 36 هزار تومان میشه یا نه قابل پیش بینی نیست، اما افزایش قیمت میلگرد تا پایان سال حتمی است.