
پس از دو هفته پر تلاطم ناشی از درگیریهای نظامی، بازارهای مالی و کالایی ایران فعالیت خود را از سر گرفتند. در حالی که انتظار میرفت با فروکش کردن تنشها، ثبات نسبی برقرار شود، شاهد نوسانات قابل توجهی در بازار ارز، طلا و به تبع آن آهن بودیم. این وضعیت، ابهامات زیادی را برای فعالان اقتصادی و مصرفکنندگان به وجود آورده است. آیا این نوسانات، نشانهای از آغاز رونق در بازار آهن است یا تنها یک دوره گذرا خواهد بود؟
آهن پرایس: بازارهای مالی و کالایی پس از دو هفته شرایط جنگی فعالیت خود را شروع کردند اما این شروع وضعیت چندان خوبی نداشت.
طلا و دلار که در روزهای پایانی جنگ و چند روز پس از جنگ کاهش قابل توجهی داشتند و دلار به 82-83 هزار تومان رسیده بود، هفته گذشته با افزایش 2-3 هزار تومان در هر روز، به بالای 93 هزار تومان رسید. طلا هم که 6 میلیون و 400 هزار تومان بود به 7 میلیون و 500 هزار تومان رسید.
بازار آهن هم مشابه سایر بازارهای مالی به دلیل نبود پول و نقدینگی، هفته اول را در شوک پس از جنگ بود و تقریبا معاملهای صورت نمیگرفت اما با افزایش نرخ ارز و طلا، هفته گذشته شاهد ورود جزئی تقاضا به بازار و افزایش قیمت آهن آلات بودیم.
نگاهی به قیمت آهن آلات امروز
افزایش قیمت آهن در هفته گذشته عمدتا در نرخ میلگرد و برخی حوزهها مشاهده شد، اما قیمتها همچنان در سطوح پایین قرار داشتند و این نوسانات چندان چشمگیر نبود. قیمت میلگرد بین 100 تا 500 تومان نوسانات مثبت و منفی داشت، اما کف قیمت آن در نهایت روی 36 تا 37 هزار تومان اعلام میشد.
قیمت قوطی پروفیل که از ثبات بیشتری برخوردار بود عمدتا در محدوده 44 تا 46 هزار تومان معامله شد و نوسانات چندانی نداشت. قیمت تیرآهن نیز در ابتدای هفته نسبتا ثابت بود اما همسو با نرخ ارز و سایر مقاطع فولادی افزایش یافت که بیشترین میزان افزیش هم در قیمت تیرآهن سنگین اعلام شد.
قیمت انواع ورق سرد و گرم نیز از این امر مستنثنا نبود و در پایان هفته شاهد افزایش قیمت ورق سیاه و ورق گالوانیزه و سایر ورقها بودیم. قیمت نبشی و ناودانی هم در غالب سایزها روند افزایشی داشتند.
در بررسی علل قفل شدن معاملات و افت تقاضا و به عبارتی به کما رفتن بازارها و به ویژه بازار آهن، میتوان گفت عواملی مانند ریسکهای نظامی که همچنان در ذهن فعالان اقتصادی وجود دارد، احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه در روزهای آتی که اثری جدی و سنگین روی اقتصاد ایران خواهد داشت و نرخ بهره بالایی که در ایران وجود دارد، موجب عدم اطمینان افراد به بازارهای مصرفی و کاهش تقاضا بود.
پیش بینی قیمت آهن در روزهای آینده
معمولا در شرایط جنگی آدمها کمتر به دنبال کالاهای مصرفی هستند. از همین رو پس از جنگ شاهد افت قیمت ملک و خودرو و تا حدودی قیمت روز آهن بودیم و بیشترین ضرر را هم میتوان گفت ملکیها متحمل شدند.
اما با این حال همچنان پرسشها و ابهاماتی در ذهن مشتریان وجود دارد، اینکه آیا جنگ پایان یافته یا نه؟ مذاکراتی صورت خواهد گرفت یا نه؟ نتیجه مذاکرات به چه صورت خواهد بود؟ آیا الان زمان مناسبی برای خرید یا فروش است یا خیر؟!
در پاسخ به این پرسشها، با اتکا به نظر کارشناسان و تحلیگران باید گفت، با توجه به مسائل جنگی، نظامی و سیاسی کشور که با عدم قطعیت همراه است نمیتوان چشمانداز دقیقی از روند قیمت آهن آلات در روزهای آتی ترسیم کرد؛ اما موضوعات مهمی که کارشناسان برای آینده بازار آهن در روزهای آتی پیش بینی میکنند، دو عامل احتمال نقض آتش بس و توافق محدود است.
به عبارتی دیگر با توجه به تحولات اخیر و ریسکهای موجود میتوان گفت قیمت آهنآلات علیرغم افزایش نرخ ارز و تورم در سایر حوزهها سرکوب شده است، اما این بلاتکلیفی و جاماندگی از تورم همیشگی نیست!
با این اوصاف کارشناسان دو سناریو برای روزهای آتی پیشبینی میکنند:
نقض آتش بس: اگر آتشبس نقض شود قیمت ارز و به دنبال آن قیمت آهن و فولاد مجددا روند افزایشی در پیش خواهد گرفت و حتی اگر تنشهای نظامی پایان بیابد، با درنظر گرفتن چالشهای جاری بازار آهن و فولاد، نظیر قحطی انرژی و کاهش تولید، بازگشت قیمتآهن و فولاد به سطوح فعلی، دشوار خواهد بود.
توافق محدود: اما اگر توافق محدودی صورت بگیرد، احتمالا شاهد بازگشت آرامش به بازار آهن خواهیم بود و تقاضای بالقوه به تقاضای واقعی و بالفعل تبدیل خواهد شد، در این وضعیت هم با افزایش تقاضا، قیمت آهن آلات روز هم روند افزایش در پیش خواهد گرفت.
بنابراین و با در نظر گرفتن دو سناریو بالا میتوان گفت در شرایطی که قیمت میلگرد و آهن که در کف قرار دارد، بهترین زمان برای خرید به شمار میرود.
اما برایند نوسانات هفته گذشته نشان داد که قیمت آهن آلات به ویژه قیمت میلگرد و قیمت تیرآهن، تا حدودی افزایش داشته و اینکه هفته آینده به چه صورت خواهد بود، براساس اخرین معاملات میتوانیم انتظار این را داشته باشیم که بازار آهن روند مثبت داشته باشد، اما برای پیش بینی دقیقتر باید ببینیم نرخ ارز، روند معاملات بازار و بورس کالا به چه شکل خواهد بود.
انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.
نظرات کاربران (2)
رکود فعلی ملک چقدر روی قیمت آهن اثر داره؟
تقاضا در حوزه مسکن کاهشیه، اما چالشهای بازار فولاد ممکنه به افزایش قیمت آهن منجر بشه. چالشهایی مثل افزایش هزینههای تولید، کمبود محصول، قطعی برق.