در پی تصویب لایحه افزایش ۲۷ درصدی عوارض ساختمانی در شورای اسلامی شهر تهران، نگرانیها درباره تأثیر این تصمیم بر صنعت مسکن و رکود حاکم بر آن شدت گرفته است. این افزایش در حالی انجام میشود که در بودجه سال ۱۴۰۳، میزان افزایش عوارض تنها ۱۹ درصد تعیین شده بود و هدف اصلی آن کاهش هزینههای ساختوساز و ترغیب به افزایش ساختمانسازی بود...
آهن پرایس: اعضای شورای اسلامی شهر تهران در دویست و شانزدهمین جلسه خود، لایحه عوارض ساختمانی را با حداکثر آرا به تصویب رساندند. این لایحه شامل افزایش 27 درصدی عوارض ساختمانی برای سال 1404 بود درحالی که در بودجه 1403 این میزان 19 درصد تعیین شده بود و هدف از آن نیز کاهش هزینه ساخت و ساز و افزایش ساختمانسازی اعلام شد.
اما به گفته برخی کارشناسان افزایش عوارض ساخت در وضعیتی است که صنعت مسکن در رکود سنگینی به سر میبرد و ممکن است افزایش 27 درصدی عوارض در سال آتی همسو با افزایش هزینههای ساخت و ساز به تشدید رکود مسکن دامن بزند.
بررسی سهم عوارض ساختوساز در قیمت خانه
حمیدرضا صارمی، معاون شهرسازی شهرداری تهران، که در این جلسه حضور داشت متوسط هزینه عوارض ساختوساز برای ساختمانهای ۵ طبقه و نسبت این عوارض را به قیمت نهایی هر مترمربع خانه در تهران را بررسی کرد. بر اساس آخرین اعلامی بانک مرکزی در نیمه تابستان، متوسط قیمت خانه در تهران ۸۶ میلیون تومان برای هر مترمربع است. متوسط نرخ عوارض در ۲۲ منطقه شهر تهران ۹۵۵ هزار تومان اعلام شد که معادل حدود ۲ درصد از قیمت نهایی هر مترمربع خانه است. این نسبت در مناطق جنوبی کمتر از یک درصد و در مناطق شمالی بیش از یک درصد برآورد شده است.
وی تأکید کرد که نسبت عوارض به قیمت نهایی هر مترمربع، معیار غیرمعمولی برای بررسی اثرگذاری عوارض در هزینه ساختوساز است. بهطور معمول، مقایسه این نسبت باید با متوسط هزینه ساخت باشد که در این صورت هزینه عوارض به ۵ درصد هزینه ساخت میرسد. همچنین، باید توجه داشت که عوارض صدور پروانه تنها یکی از هزینههای سازنده است و هزینه پایان کار نیز به این مبلغ اضافه میشود.
در مصوبه شورای شهر، آمده است که در صورت تجاوز از حداکثر تراکم ساختمانی، عوارض با ضریب Cf محاسبه میشود که این ضریب میتواند بین ۳ تا ۳۰ برابر باشد. در حال حاضر، بسیاری از ساختوسازها از تراکم طرح تفصیلی تجاوز کردهاند، بنابراین سهم هزینه عوارض از قیمت نهایی بیش از ۲ درصد و از هزینه ساختوساز نیز بیشتر از ۵ درصد خواهد بود.
علاوه بر این، برای تبدیل پهنه سبز (G) به مسکونی (R)، ضریب ۹ برابری بر عوارض ساختوساز وضع شده است. این ضریب میتواند هزینهها را به شدت افزایش دهد و محاسبه سهم ۲ درصدی عوارض بر قیمت نهایی خانه در تهران را نادرست جلوه دهد.
بودجه ساختوساز با نرخ رشد تراکم همخوانی ندارد
شورای شهر تهران در این جلسه، منابع درآمد و بودجه شهرداری را تصویب کرد. بر اساس اطلاعات ارائهشده، پیشبینی شده است که درآمد شهرداری از عوارض ساختوساز در سال آینده به ۵۶ همت برسد. این در حالی است که درآمد شهرداری از این عوارض در سال جاری، ۳۷ همت بوده است. با این وضعیت پیشبینی میشود درآمد شهرداری از محل عوارض ساختوساز افزایش ۵۱ درصدی داشته باشد، البته این در حالی است که عوارض اسمی ساختوساز تنها ۲۷ درصد افزایش داشته است.
بنابراین برای تحقق این پیشبینی ۵۱ درصدی، حجم ساختوساز در تهران باید ۲۰ درصد در مقایسه با سال 1403 افزایش یابد. اما با توجه به رکود شدید در بخش ساختوساز، این پیشبینی به نظر میرسد که چندان واقعبینانه نیست. در این شرایط، شهرداری تنها در صورتی میتواند به رشد ۵۱ درصدی درآمد دست یابد که به دریافت جریمه از عوارض اضافی یا استفاده از روشهای دیگر برای عدم اجرای کامل افزایش ۲۷ درصدی عوارض اتکا کند. این وضعیت نشاندهنده چالشهای جدی است که شهرداری تهران در راستای تحقق بودجه و درآمد پیشبینیشده از عوارض ساختوساز با آن مواجه است و نیاز به تغییرات اساسی در حجم ساختوساز دارد.
انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.
نظرات کاربران (0)