
ناودانی یکی از پروفیلهای ساختمانی و صنعتی با مقطع باز است که متشکل از یک جان افقی و دو بال عمودی است و در انواع و اشکال مختلفی تولید میشود. ناودانی کاربرد بسیار زیادی دارد که در این مقاله با آنها بیشتر آشنا میشویم…
ناودانی یک مقطع فلزی است که دقیقاً شبیه ناودانیهایی است که روی سقف خانهها نصب میشود. در زبان انگلیسی به ناودانی U Channel (پروفیل یو شکل) یا C Channel (پروفیل سی شکل) گفته میشود. البته در مواردی که انتهای بالهای ناودانی به سمت داخل کج شده باشد به آن G Channel نیز گفته میشود.
برای اینکه بدانید دقیقاً ناودانی چیست به تصویر زیر دقت کنید. در تصویر زیر، میتوانید یک نمونه ناودانی و اجزای آن را مشاهده کنید:
انواع ناودانی چیست؟
ناودانی را با توجه به ویژگیهای مختلف میتوان به دستههای متفاوتی تقسیم کرد. اینجا ما انواع ناودانی را بر اساس چهار ویژگی مختلف، یعنی شکل کلی، شکل سطح روی آن، وزن این محصول و جنس فلزی که در تولیدش به کار رفته است، تقسیمبندی کردهایم و درباره هرکدام، اندکی توضیح دادهایم.
انواع ناودانی بر اساس شکل کلی
ناودانی را با توجه به شکل کلی آن میتوان حداقل به سه دسته زیر تقسیم کرد:
- ناودانی سی شکل
اندازه بالهای ناودانی سی شکل هماندازه یا کوچکتر از طول جان آن است و این باعث میشود ناودانی به شکل حرف C انگلیسی باشد. در تصویر زیر، این نوع ناودانی را مشاهده میکنید.
- ناودانی یو شکل
اگر طول بالهای ناودانی در مقایسه با جان آن بلندتر باشد، ناودانی شمایلی شبیه حرف U انگلیسی پیدا میکند. به این ناودانیها ناودانی یو شکل میگویند.
- ناودانی جی شکل
بخش انتهایی بال در بعضی از ناودانیها به سمت داخل خمیدگی دارند. این خمیدگی هم میتواند در هر دو بال باشد و هم در یک بال. به این نوع ناودانیها ناودانی جی شکل میگویند چون شبیه حرف G انگلیسی میشوند. البته ممکن است به ناودانیهایی که خمیدگی در دو بال آنهاست ناودانی C هم بگویند. پس تمایز خیلی دقیقی در نامگذاری این دو نوع ناودانی وجود ندارد. یا حداقل خریداران چندان به آن توجه ندارند.
در بخش زیر میتوانید نمونهای از ناودانی جی شکل با خمیدگی در دو طرف بالها را مشاهده کنید.
انواع ناودانی بر اساس سطح آن
سطح روی ناودانی هم میتواند بهصورت صاف باشد و هم مشبک یا شبکهشبکه. هر کدام از این نوع ناودانی کاربردهای خاص خودشان را دارند. برای مثال، ناودانی مشبک، به دلیل وزن کمتر، برای ساخت قفسهها بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد، بهویژه قفسههایی که قرار نیست وزن زیادی را تحمل کنند. اما ناودانیهای صاف برای ساخت سقفهای شیروانی، تولید لوازم یا محصولات مختلف و چیزهایی از این قبیل به کار برده میشوند.
پس بر اساس سطح رویی ناودانی، میتوان آنها را به دو دسته ساده و مشبک تقسیم کرد.
انواع ناودانی بر اساس وزن
بر اساس وزن، ناودانی را میتوان به دو دسته سبک و سنگین تقسیم کرد. دلیل سبک یا سنگین بودن ناودانی میتواند به دو چیز بستگی داشته باشد:
- ضخامت این محصول
- جنس فلزی که ناودانی از آن ساخته شده است
نکتهای که درباره ناودانی سبک و سنگین وجود دارد این است که سبک یا سنگین بودن ناودانی در قیمت تمامشده این محصول بسیار مؤثر است چراکه ملاک محاسبه قیمت ناودانی وزن آن به کیلوگرم است. پس در صورتی که نیاز به تحمل بار سنگین وجود نداشته باشد، میتوان از ناودانیهای سبک استفاده کرد تا پروژه ما با هزینه کمتری به انجام برسد.
انواع ناودانی بر اساس جنس
بر اساس جنس ناودانی این مقطع میتواند به دستههای مختلفی تقسیم شود ازجمله:
- ناودانی آلومینیومی
ناودانی آلومینیومی از فلز آلومینیوم تولید میشود و وزن آن سبکتر از ناودانی آهنی است. همچنین این ناودانی دربرابر خوردگی و زنگزدگی مقاوم است چون عنصر آلومینیوم در مجاورت هوا دچار اکسیداسیون نمیشود.
- ناودانی آهنی
ناودانی آهنی میتواند از ورق سیاه یا ورق گالوانیزه تولید شود. البته تولید ناودانی محدود به اینها نیست و ناودانی تولیدشده با روش نورد گرم، بهطور مستقیم تولید میشود و لزوماً از شکلدهی ورق به دست نمیآید.
- ناودانی استیل
ناودانی استیل از شکلدهی ورق استیل به دست میآید. این نوع ناودانی علاوه بر استحکام بالا، شکل ظاهری براق و درخشانی دارد.
اگر دنبال خرید ناودانی اروپایی هستید این صفحه را ببینید: قیمت ناودانی اروپایی
ناودانی چطور تولید میشود؟
ناودانیها با توجه به نوع آنها، با روشهای مختلی تولید میشوند. در ادامه، بهطور کوتاه اشارهای به روش تولید ۲ نوع ناودانی خواهیم داشت:
روش تولید ناودانی مشبک
ناودانیهای مشبک از ورق گرم گالوانیزهشده به صورت سرد تولید میگردند و در موارد مختلفی همچون ساخت قفسههای مستحکم فولادی، نصب سنگ بهصورت خشک، سازههای سبک فولادی و... مورد استفاده قرار میگیرند.
روش تولید ناودانی سبک
از سوی دیگر، ناودانیهای ساده که به عنوان ناودانیهای صنعتی و ساختمانی نیز شناخته میشوند، با ورق گرم تولید میگردند و در صورت نیاز میتوان آن را به صورت گرم و سرد گالوانیزه نمود.
مشخصات ناودانی
ناودانیها در سایزهای 8 تا 16 میلیمتر تولید میشوند که در اکثر مواقع برای ساختن پلهای باربر و موارد دیگر به کار میروند. از مهمترین عبارتهایی که برای مشخصات ناودانی مورد استفاده قرار میگیرد، عبارتند از: ارتفاع ناودانی که با h نشان داده میشود؛ ضخامت جان که با t نشان داده میشود؛ عرض بال که با b نشان داده میشود؛ ضخامت بال که با tg نشان داده میشود و همچنین وزن هر متر که با G نشان داده میشود.
انواع ناودانی موجود در بازار
در داخل کشور نیز دو نوع ناودانی ایرانی و ناودانی اروپایی موجود است که از جمله ناودانیهای ایرانی موجود در بازار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ناودانی اصفهان
- ناودانی ناب تبریز
- ناودانی شکفته
- ناودانی منظومه
- ناودانی اسپیرال
ناودانیهای اروپایی نیز همچون ناودانی چین و روس در بازار ایران موجود است. ناودانیها بر اساس ابعاد و وزن نیز به دو دسته سبک و سنگین تقسیم میشوند. ناودانیهای تولیدشده در اکثر کارخانههای داخلی و روس اصطلاحاً سبک هستند و ناودانیهای سنگین که وزن و ابعادی برابر استاندارد اشتال دارند، در برخی کارخانههای داخلی و اروپایی تولید میشوند.
قیمت ناودانی و عوامل مؤثر بر آن
قیمت ناودانی نیز همانند مابقی آهنآلات از نوسان کلی قیمت آهن و فولاد تأثیر میپذیرد و به پیروی از افزایش یا کاهش مقاطع فولادی، قیمت ناودانی ایرانی نیز افزایش یا کاهش مییابد. قیمت روز ناودانی ایرانی و اروپایی کارخانههای مختلف به صورت روزانه در سایت و کانال تلگرامی آهن پرایس بهروز رسانی میگردد. فروش ناودانی در مجموعه آهن پرایس با بهترین و مناسبترین قیمت صورت میگیرد و قابل ذکر است که در تناژ بالا، فروش ناودانی به قیمت کارخانه است.
انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.
نظرات کاربران (4)
آیا انواع ناودانی گرید خاصی داره؟
بری تولید ناودانی ممکنه از فولاد با آلیاژی مختلف مانند st37 با st52 و ... استفاده بشه.
فرق ناودانی و نبشی چیه؟
از نظر ظاهری بخوایم بگیرم ناودانی شبیه U انگلیسیه و نبشی شبیه L انگلیسی. شمن اینکه کاربردها و فرایند تولید متفاوتی دارند.