
ورق کامپوزیت، یک ماده نوین و چندلایه است که با ترکیب ویژگیهای منحصر به فرد خود، به یکی از مصالح اساسی در صنعت ساخت و ساز تبدیل شده است. این محصول با لایههای محافظ و هستهای سبک، علاوه بر زیبایی، مزایای متعددی از جمله مقاومت در برابر خوردگی، عایق حرارتی و صوتی را ارائه میدهد...
واژه کامپوزیت، به معنای ساختن یک ماده مرکب، از ترکیب دو یا چند عنصر است. ورق( پانل) کامپوزیت، متشکل از یک لایه میانی(هسته) و دو لایه محافظ است و به علت داشتن ویژگیهای منحصر به فرد، کاربرد گستردهای در صنعت ساخت و ساز، حمل ونقل، تبلیغات و... دارد.
در این مقاله، به معرفی این محصول، ویژگیها و مزیتهای آن و اهمیت آن در صنایع مختلف، میپردازیم.
ساختار ورق کامپوزیت(ساندویچی)
ورق کامپوزیت، نخستین بار در اواخر دهه 60 میلادی در آلمان، ابداع گردید. این محصول، نوعی ورق فلزی چند لایه است که از دو لایه خارجی(محافظ) و یک لایه میانی(هسته)، تشکیل شده است. این نوع ورق، تنوع بسیار زیادی دارد که مشخصات آن بر اساس جنس لایهها و مواد تشکیلدهنده آنها، مشخص میشود.
- لایه رویی(Top layer)
لایههای خارجی این ورق، عمدتا از جنس آلومینیوم هستند؛ لایه رویی(Top layer)، دارای پوشش رنگی(PVDF یا پلی استر) است که موجب زیبایی و مقاومت آن در برابرUV، رطوبت و آلودگی میشود. این لایه، از تنوع بالایی در طرح و رنگ (مات، براق، طرح سنگ، طرح چوب و...) برخوردار است.
- لایه میانی(Core layer)
جنس این لایه معمولا از پلی اتیلن و مواد معدنی میباشد؛ در مدلهای ضدحریق ورق کامپوزیت، در ساختار لایه میانی، از مواد معدنی نسوز(Fire Retardat_FR) استفاده میشود.
از ویژگیهای مهم این لایه، میتوان به وزن کم، مقاومت در برابر شوک و عایق صدا و حرارت، اشاره کرد.
- لایه زیرین(Bottom layer)
از نظر کیفیت و ضخامت، ساختار آلومینیومی سادهتری نسبت به لایه رویی دارد.
- پوشش نهایی (Top coat)
گاهی در ورق کامپوزیت، علاوه بر لایههای خارجی، از یک پوشش محافظ سبک (در عین حال بسیار مقاوم) برای جلوگیری از خوردگی و چسبندگی بهتر آن به سازه، استفاده میشود؛ این لایه معمولا از جنس PVDF، پوشش پودری، پلی استر یا نانو میباشد.
- از مزایای پوشش نهایی میتوان به این موارد اشاره کرد:
- حفاظت بیشتر در برابر شرایط جوی، آلودگی و رطوبت
- ظاهر براق و جذاب
- خاصیت تمیزکاری خودکار (درمدلهای نانو) و آسانسازی نگهداری
ضخامت لایههای به کار رفته در ورق کامپوزیت معمولا از 0.21 تا 0.5 میلیمتر و ضخامت کل آن، از 3 تا 5 میلیمتر است.
تولید ورق کامپوزیت
نورد گرم یکی از رایجترین روشهای تولید ورق کامپوزیت است؛ در این روش ابتدا هر کدام از لایههای تشکیل دهنده، بصورت جداگانه تهیه و برای جلوگیری از اکسید شدن و جذب غبار، اسیدشویی میشوند، سپس با افزایش میزان دما و فشار و عبور لایهها از غلتکهای نورد گرم، آنها را به هم متصل میکنند.
بعد از اعمال پوشش محافظ بر سطح لایههای آلومینیومی، این ورقها با هسته پلیمری یا مواد معدنی، ترکیب شده و در نهایت به مرحله خنکسازی و برش میرسند.
ویژگیها و مزایای ورق کامپوزیت
در این بخش، به ویژگیهای بارز و مزایای ورق کامپوزیت، میپردازیم:
- وزن سبک
این ورقها به دلیل داشتن لایه هایی از جنس آلومینیوم(لایههای خارجی) و مواد به کار رفته در لایه میانی (پلی اتیلن و مواد معدنی)، وزن سبکی دارند که موجب کاهش بار در ساختمان و سهولت حمل و نقل آن میشود.
- مقاومت در برابر خوردگی
وجود لایههای آلومینیومی و پوششهای نهایی(مثل PVDF) بر سطح ورق کامپوزیت، موجب افزایش مقاومت آن در برابر خوردگی، اشعه UV و شرایط جوی و محیطی خاص، مثل آلودگی هوا یا رطوبت میشود.
- عایق حرارتی و صوتی
با وجود خاصیت عایق بودن در لایه میانی(هسته)، این ورقها از انتقال حرارت و صدا به داخل ساختمان جلوگیری کرده و درنتیجه تأثیر زیادی در بهینه سازی مصرف انرژی و افزایش رضایت کاربران دارند.
- تنوع بالا در رنگ و طرح
ورق کامپوزیت، تنوع بالایی در بافت، طرح و رنگ دارد(طرح چوب، سنگ، متالیک، مات و ...)؛ به همین سبب دست طراحان و معماران را به شکل قابل توجهی در ایجاد نماها و طرحهای جذاب، باز میگذارد.
- ضد حریق
در مدلهای ضد آتش ورق کامپوزیت، لایه میانی آنها از مواد معدنی ضدحریق(مانند FR) ساخته شده که میتواند در هنگام آتش سوزی، مانع از گسترش شعلهها شود.
- نصب آسان و اجرای سریع
به دلیل وزن سبک، قابلیت برش و انعطاف پذیری بالا، نصب ورق کامپوزیت با سرعت بالا و بدون نیازبه تجهیزات پیچیده، صورت میگیرد که موجب صرفه جویی در زمان اجرای پروژه نیزمی شود.
- قابل بازیافت
بخش عمدهای از مواد تشکیل دهنده ورق کامپوزیت(مانند آلومینیوم و پلی اتیلن)، قابل بازیافت هستند که این محصول را به یک انتخاب پایدار و زیست محیطی، در ساخت و ساز و صنایع مختلف، تبدیل میکند.
کاربردهای ورق کامپوزیت
ورق کامپوزیت، به دلیل داشتن ویژگیهای منحصر به فرد و مزایای قابل توجه، کاربرد گستردهای در صنایع مختلف دارد. در اینجا به شرح رایجترین آنها، میپردازیم:
- صنایع ساخت وساز
نمای بیرونی ساختمانها
استفاده گسترده ورق کامپوزیت در ساخت نماهای مدرن در برجها، مجتمعهای مسکونی، تجاری و اداری، به دلیل ظاهر زیبا و مقاومت بالا.
دکوراسیون داخلی
ورق کامپوزیت در فضاهای داخلی مانند هتلها، دفاتراداری، بانکها و دکوراسیون داخلی منازل مسکونی، برای پوشش دیوارها، ستون ها، سقف کاذب و... مورد استفاده قرارمی گیرد.
تابلوهای تبلیغاتی و بیلبوردها
مناسب چاپ، برش و نصب آسان، همچنین مقاوم در برابر آفتاب و باد و باران.
مکانهای عمومی و پرتردد
پوشش تونل ها، ایستگاه ها، سازههای عمومی، سقف ورودی فروشگاهها و سایبان ها، پوشش آسانسور (درب و کابین) و... به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و شرایط محیطی.
- صنایع حمل و نقل
در بدنه و تزئینات داخلی خودرو، اتوبوس، قطار و کاروان ها، به دلیل وزن سبک و مقاومت بالا.
- ساخت سازههای موقت
مانند غرفههای نمایشگاهی، به دلیل وزن سبک و نصب آسان و سریع.
- صنعت دریایی و هوافضا
کاربرد در ساخت کشتیها و قایق ها به دلیل مقاومت در برابر رطوبت و ساخت قطعات هواپیما و فضاپیماه به دلیل وزن سبک و مقاومت بالا.
با در نظرگرفتن تمامی ویژگیها و مزایای ورق کامپوزیت آلومینیومی، نظیر وزن سبک، مقاومت بالا، تنوع در طرح و رنگ و...، همچنین کاربردهای متنوع آن در صنایع مختلف ساخت و ساز، حمل و نقل، هوا و فضا و...، میتوان این محصول را یکی از مهم ترین مصالح نوین روز دانست که کاربرد ویژهای در طراحی و اجرای پروژههای معماری و صنعتی دارد.
ویژگیهای منحصر به فرد ورق کامپوزیت، خصوصا قابلیت بازیافت، این محصول را به یک انتخاب اقتصادی، زیست محیطی و ویژه، برای خریداران تبدیل میکند.
بیتردید داشتن یک تأمینکننده معتبر و استفاده از متریالهای با کیفیت و نوین، نقش موثری در ارتقاء کیفیت، زیبایی و کارایی پروژههای معماری ایفا میکند.
اگر قصد خرید ورق کامپوزیت و یا دریافت اطلاعات بیشتر در مورد این محصول را دارید، کارشناسان شرکت آهن پرایس، از طریق سایت رسمی شرکت و تماس تلفنی، آماده پاسخگویی و راهنمایی شما عزیزان هستند.
انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.
نظرات کاربران (0)