
آهن پرایس: طبق بندی که اخیرا به قانون بودجه اضافه شده بانک ها ملزم شده اند که حدودا ۳۶۰ هزار میلیارد تومان وام مسکن بلندمدت پرداخت کنند. این موضوع پیرو طرح وزارت مسکن و شهرسازی مبنی بر ساخت بیش از یک میلیون واحد مسکونی است. علی سرزعیم تحلیل گر مالی و اقتصادی، در رابطه ...
آهن پرایس: طبق بندی که اخیرا به قانون بودجه اضافه شده بانک ها ملزم شده اند که حدودا ۳۶۰ هزار میلیارد تومان وام مسکن بلندمدت پرداخت کنند. این موضوع پیرو طرح وزارت مسکن و شهرسازی مبنی بر ساخت بیش از یک میلیون واحد مسکونی است. علی سرزعیم تحلیل گر مالی و اقتصادی، در رابطه با این موضوع بیان می کند: در پس این طرح دو تفکر وجود دارد. برخی بر این باورند که از یک سو با عرضه بیشتر مسکن، قیمت مسکن کنترل می شود و رفاه جامعه از نظر تامین مسکن بهبود می یابد و از سوی دیگر رونق بخش مسکن میتواند منجر به رونق بخشهای مختلف اقتصادی شود. معمولا هدف از این طرح ایده اول است؛ ولی ایده دوم توجیهی است که برای متقاعد کردن و جا انداختن این اقدام مطرح میشود. متاسفانه این ایده دوم که نادرست است توسط برخی اقتصاددانان مطرح شد و رواج یافت و به سرعت مورد قبول سیاستمداران واقع شد.
زیرا در بخش مسکن از نهادههایی چون فولاد و سیمان و همچنین لوازمی چون شیرآلات استفاده میشود، رونق این بخش باعث رونق حوزههای دیگر می شود و به تدریج این رونق موجب رشد و شکوفایی اقتصاد کشور می شود. بنابراین یک راه ساده و کوتاه برای ایجاد رونق در اقتصاد، ایجاد رونق در بخش مسکن است. این حرف برای سیاستمداران بسیار جذاب است؛ زیرا بهبود وضعیت مردم و تقویت قدرت رقابت اقتصاد ایران در اقتصاد جهانی کار بسیار دشواری است و اگر بتوان راه سادهای یافت که زحمت آن کار سخت را نداشته باشد، اما به نتیجهای مشابه آن یعنی رونق بینجامد، سیاستمداران حتما از آن استقبال میکنند.
در ادامه می توانید این خبر را نیز مطالعه کنید: موانع کاهش قیمت در بازار مسکن
بخش مسکن از این جهت انتخاب خوبی برای میانبر شدن به سمت رفاه است که فناوری ساخت آن، تحول شدیدی نداشته و لااقل مثل بخش کامپیوتر نیست که فناوری ساخت آن پیوسته دچار تغییر شده باشد. ویژگی دیگر مسکن غیرقابل تجارت بودن است یعنی امکان مقایسه و رقابت بین کیفیت و قیمت خانهها وجود ندارد. این دقیقا برخلاف کالاهای دیگر است که اگر محصول تولید داخل بیکیفیت باشد، مردم کالاهای خارجی را خواهند خرید. اگر تولید مسکن در ایران گران یا بیکیفیت باشد، مردم گزینه دیگری جز همین ندارند و ناگزیرند از همین مسکن استفاده کنند.
به همین دلیل سیاستمداران تصور میکنند که میتوان با ایجاد رونق در بخش مسکن به آسانی به رفاه رسید و برای این کار تنها لازم است که نظام بانکی را تحت فشار گذاشت که وام ساخت خانه و وام خرید خانه با نرخهای ترجیحی و مدت زمان بازپرداخت طولانی عرضه کنند، آن وقت اقتصاد مستقیم به سمت بهبود پیش خواهد رفت. اما چنین نیست و برای رشد اقتصادی باید اول به بازارهای موازی کمک شود تا این بازار ها بر حوزه مسکن نیز تاثیر بگذارند.
بی رونقی در بازار مسکن
بنابر گزارش تحلیل گران آهن پرایس در خصوص وضعیت بازار مسکن، افزایش معاملات و افزایش قیمت در بازار مسکن در سه ماهه آخر سال، روندی است که همه ساله اتفاق می افتد. علت آن هم نگرانی خریداران و بهره برداران واقعی مسکن از تورم است که معمولا در هیچ سالی، حتی سال هایی که کاهش ارزش پول ملی نداشته ایم کمتر از ۱۵ درصد نبوده است.
طبیعتا وقتی فشار تقاضا در بازار حاکم شود، مقداری تورم در حد چند درصد به وجود می آید که این امر طبیعی می باشد. اما خرید مسکن از توان بسیاری از آحاد مردم خارج شده و شرایطی برای افزایش قیمت مسکن وجود ندارد، مگر اینکه باز هم شاهد سقوط ارزش پول ملی باشد. در نتیجه تورم های آن چنانی باعث افزایش قیمت مسکن می شود ولی در شرایط امروز اگر با همین روند پیش رود، سال آینده نهایت افزایش قیمت مسکن در حد تورم عمومی خواهد بود.
برای مسکن در سال آینده رونقی دیده نمی شود. اما اغلب مصرف کنندگان اصلی مسکن این تصور را دارند که قیمت کاهش پیدا نخواهد کرد و دولت نیز قادر نیست که تقاضای مسکن را حتی در حد ۴۰۰ هزار واحد طرح اقدام ملی پاسخگو باشد. از این رو سابقه نشان داده دولت ها نتوانسته وعده هایی را که در خصوص تولید و عرضه مسکن میدهند محقق سازند. بنابراین برای مصرف کنندگان چاره ای جز این نیست که وارد بازار شوند و خرید خود را انجام دهند.
به جهت پاسخگویی به تقاضای موجود در سال آینده بخشی از متقاضیان فعال خواهند بود و اقدام به خرید میکنند اما کسری حدود شش میلیون واحد مسکونی در کل کشور به قوت خود باقی می ماند. ممکن است در شمال تهران مسکن فروخته نشده در حد میلیونی داشته باشیم ولی به معنای آن نیست که پاسخگوی بازار مسکن باشد. اقشار بد مسکن و فاقد مسکن کماکان مشکل دارند. سال آینده خریداران به دنبال مسکن با قیمت مناسب میگردند ولی سرمایه گذاری در بخش مسکن امیدوارکننده نخواهد بود.
انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.
نظرات کاربران (0)