تیرآهن و کاربردهای آن

تیرآهن و کاربردهای آن

تیرآهن به‌عنوان یکی از اساسی‌ترین مصالح ساختمانی، نقش کلیدی در ساخت و سازهای مدرن ایفا می‌کند. این عضو ساختاری، قادر به تحمل بارهای مختلف در انواع سازه‌ها است.  انواع مختلف تیرآهن با ویژگی‌ها و کاربردهای منحصر به فرد خود، از تیرآهن‌های IPE و INP گرفته تا تیرآهن‌های هاش و لانه زنبوری، در صنایع گوناگون از جمله ساختمان‌سازی، کشتی‌سازی و سازه‌های عمرانی به اشکال مختلفی استفاده می‌شوند...

از تیرآهن می توان به عنوان یکی از اصلی ترین مصالح کاربردی در صنعت ساختمان نام برد. درواقع تیرآهن به عنوان عضوی برای نگهداری بارهای مختلف وارده در طول سازه اطلاق می گردد. کاربرد اصلی تیرآهن در سازه هایی با اسکلت فلزی است که نقش ستون را ایفا می کند. انواع مختلفی از تیرآهن در بازار موجود است که هر یک  ویژگی‌ها و کاربردهای منحصر به خود را دارد. به عنوان نمونه تیرآهن معمولی که به ارتفاع ۸۰ تا ۶۰۰ میلیمتر عرضه می شود، عمدتا در ساخت ستون ها، خرپاها، نعل درگاه‌ها، بیم‌ها در پوشش سقف‌ها و پل های لانه زنبوری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

*در تصوریر زیر انواع مختلف تیرآهن را مشاهده می‌کنید.

کاربرد انواع تیرآهن

همانطور که اشاره شد، تیرآهن‌ها براساس ابعاد و شکل ظاهری انواع مختلفی دارد که به تناسب آن در صنایع مختلف و بخش‌های مختلف سازه‌های ساختمانی و صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از همین رو در ادامه به معرفی مختصر انواع تیرآهن و بررسی کاربردهای هر یک پرداخته می‌شود.

  • تیرآهن IPE

این تیرآهن معمولی و استاندارد I شکل در ایران وجود دارد. این تیرآهن ها که ضخامت بال آن ثابت است طبق استاندارد اروپا تولید می‌شوند. از کاربردهای رایج تیرآهن معمولی می‌توان به صنعت کشتی‌سازی، صنعت پتروشیمی و پالایشگاه، سازه‌های عمرانی مانند پل سازی و ساختمان‌سازی اشاره کرد.

تیرآهن معمولی به دلیل استحکام و مقاومت بالایی که دارد دامنه کاربرد آن در صنایع مختلف گسترده است، به طوری که علاوه بر مواردی که اشاره شد در بخش‌های مختلف سازه به عنوان ستون، تیرک میانی، تیر کلاف، تیر اصلی یا همان شاه تیر، ساخت خرپا و ... به کار می‌رود.

کاربرد تیرآهن معمولی

  • تیرآهن INP

تیرآهن I شکل که ضخامت بال آنها با فاصله گرفتن از جان تیرآهن کاهش می‌یابد که این مطابق با استاندارد کارخانجات روسیه و چین تولیده شده است. تیرآهن INP به دلیل ساختار و شکل ظاهری خود ومقاومت بالایی که نسبت به تیرآهن معمولی دارد از همین رو در سازه‌هایی که نیاز به تحمل بار سنگین و توزیع مناسب وزن دارد، به کار می‌رود.

از دیگر کاربردهای تیرآهن INP می‌توان به ساخت ماشین آلات سنگین و تجهیزات آن، صنایع دریایی و کشتی سازی، سازه‌های فولادی، صنعت ساختمان و سازه‌های صنعتی اشاره کرد.

  • تیرآهن H یا هاش

 تیراهن های بال پهن که در آنها طول بال‌ها نسبت به تیرآهن‌های IPE افزایش یافته است. تیرآهن هاش به دو شکل سبک و سنگین تولید می‌شود، برای نشان دادن تیرآهن هاش سنگین  از علامت V و برای نشان دادن سبک وزن بودن تیراهن از علامت L استفاده می‌شود.

کاربرد تیرآهن هاش عمدتا براساس وزن و ویژگی‌های فنی و ظاهری کمی متفاوت است و غالبا در صنایع و سازه‌های عمرانی بزرگ و بلندمرتبه استفاده می‌شود. از دیگر کاربردهای رایج تیرآهن هاش می‌توان ساخت سوله‌ها و صنایع دریایی مانند اسکله‌ها و ساخت برج‌های بلندمرتبه و مقام را نام برد. همچنین در ساخت سد و تونل و سازه‌های زیر زمینی که به دوام و مقاومت بالایی در برابر نیروهای وارده نیاز است، از تیرآهن هاش استفاده می‌شود.

کاربرد تیرآهن هاش

عوامل موثر بر قیمت تیرآهن و هاش

در ساخت پروژه های مختلف ساختمانی، عمرانی و صنعتی از تیراهن استفاده می گردد و بسته به نوع و حجم سازه و مقدار مصرف تیراهن میتوان گفت یکی از عوامل تاثیر گذار بر قیمت تمام شده پروژه، قیمت تیراهن و به طور کلی قیمت اهن آلات مصرفی در آن پروژه می باشد. برای بررسی عوامل تعیین کننده قیمت تیرآهن ابتدا خود محصول را بررسی می کنیم.پروفیل

یکی از اصلی ترین المان ها در سازه های ساختمانی "تیر" است که وظیفه آن تحمل نیرو و بارهای وارد برآن و وزن خود تیر است. تیرآهن اساسی‌ترین پروفیل ساختمانی است که بعضاً در پروژه‌های صنعتی نیز از آن استفاده می شود. تیراهن ها با استاندارهای مختلفی از جمله اروپایی-ایرانی و چینی-روسی و به صورت بال پهن یافت میشوند. علائم اختصاری این مدل ها بدین شرح می باشد: تیرآهن IPE (استاندارد اروپا و ایران)/ تیرآهن INP (استاندارد چین و روسیه)/ تیرآهن IPB (بال پهن یا هاش H)

قیمت تیراهن و قیمت هاش متاثر از همان عواملی است که قیمت آهن تاثیر می پذیرد. به نوعی میتوان گفت قیمت جهانی سنگ آن و مقدار تقاضا و تولید آن و همچنین قیمت دیگر موارد تشکیل دهنده اهن از مهمترین عوامل است. همچنین هزینه های حمل و نقل و سوخت و انرژی و تورم جهانی نیز از دیگر موارد تاثیر گذار محسوب می شوند.

در بازار ایران قیمت های مختلفی بسته به نام و نوع تیراهن ها وجود دارد که اگر لیست قیمت تیراهن ها را بررسی کنیم، به این نتیجه خواهیم رسید که قیمت تیراهن ذوب اهن اصفهان تقریبا بالاتر از همه کارخانه ها قرار می گیرد و بعد از آن قیمت تیراهن یزد و تیرآهن آریان فولاد و سایر تولید کننده ها از جمله تیراهن اشتهارد، تیراهن فایکو، تیراهن ناب تبریز و همچنین تیراهن های ترک که به صورت سبک و سنگین در بازار ایران موجود هستند.

با این حال لیست قیمت تیرآهن های موجود در بازار ایران در وبسایت آهن پرایس قابل مشاهده است و میتوانید با مراجعه به وبسایت ما برای خرید تیراهن ذوبی یا دیگر کارخانه ها اقدام نمایید. در مجموعه آهن پرایس فروش تیرآهن و در تناژ بالا به قیمت کارخانه انجام می گیرد.

انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.

امتیاز به این مطلب:
امتیاز: 0 از 5 - 0 رای

اشتراک گذاری:

ثبت نظر جدید

یک آواتار برای خود انتخاب کنید:

نظرات کاربران (0)

ورود / عضویت

×

ساعت کاری مجموعه به پایان رسیده است لطفا اطلاعات خود را برای دریافت مشاوره اختصاصی وارد نمایید.

درخواست مشاوره تلفنی