پروفیلها با توجه به شاخصههایی از جمله نحوه تولید، مواد اولیه، استاندارد تولید و ... در انواع مختلفی تولید میشود که میتوان آنها را در دسته پروفیلهای ساختمانی و صنعتی جای داد. پروفیلهای ساختمانی غالبا در صنایع ساختمانسازی به کار میروند و پروفیلهای صنعتی نیز در صنایع سنگین مانند خودروسازی و تجهزات و تأسیسات پتروشیمی استفاده میشود...
پروفیل فولادی، مقطعی است که از فولاد ساخته شده و به صورت طویل و تخت با شکل، عرض و ابعاد مشخصی است. پروفیل فولادی معمولاً در صنعت ساختمانی برای ساخت انواع سازهها و قطعات استفاده میشود. این پروفیلها بر اساس شکل و ابعاد به دستهبندیهای مختلفی تقسیم میشوند.
از عمدهترین کاربردهای قوطی پروفیل میتوان به ساخت سازههای بلندمرتبه مانند ساختمانها، پلها و برجها، ساخت قطعات خودرو، ساخت ابزارهای کشاورزی و صنعتی و غیره اشاره کرد. در واقع با توجه کاربردی که پروفیل دارد میتوان آن را به پروفیل ساختمانی و روفیل صنعتی تقسیم کرد.
پروفیلهایی که به پروفیل ساختمانی شناخته میشوند و مانند جنس، استاندارد تولید، برند تولیدکننده، وزن محصول خاصی دارند، از همین رو توصیه میشود برای پرهیز از اشتباه و خرید درست، پیش از خرید پروفیل آهن آخرین قیمت روز پروفیل را که انواع مختلف آن در سایت آهن پرایس قرار میگیرد را بررسی کنید.
نحوه تولید انواع پروفیل
گفتنی است کلیه پروفیلهای فولادی چه ساختمانی و چه صنعتی به دو صورت نورد سرد و نورد گرم در اشکال مختلف طویل و مستطیلی یا مربعی تولید میشود. در نورد سرد به این صورت است که در ابتدا، قطعات فلزی با طول مشخص و با قطرهای مختلف به وسیله ماشینآلات خاص برش داده میشوند. سپس این قطعات فلزی به وسیلهی ماشینآلات خاص تحت فشار قرار گرفته و به شکل دلخواه خم میشوند. در نهایت، پس از اتمام عملیات خم شدن، قطعات فلزی در اندارههای مورد نظر برش داده میشوند تا پروفیل فولادی نهایی به دست آید.
روش نورد گرم برای تولید انواع پروفیل مراحل متعددی را طی میکند که شامل موارد زیر است:
1- ذوب: در این مرحله، قطعات فولادی اولیه (ششم بلوم، آهن قراضه، ورق فولادی) با استفاده از کورههای ذوب فولادی به دمای بالا (بین 1400 تا 1500 درجه سانتیگراد) ذوب شده و به صورت آهن آبکاری شده خروجی داده میشوند.
2- ریختن: آهن آبکاری شده در قالبهایی ریخته میشود و به عنوان بلوم فولادی (یا همان مادهی اولیه برای تولید پروفیل فولادی) درمیآید.
3- نورد: در این مرحله، بلوم فولادی به کمک ماشینهای نورد (که انواع مختلفی دارند) به شکل استوانهای خمیده میشود. در مرحله نورد، دمای بلوم به دمای 1200 درجهی سانتیگراد رسیده و به شکل پروفیل فولادی خارج میشود.
4- برش: پس از نورد، پروفیلهای فولادی به اندازه مورد نیاز برش میشوند.
5- کیفیتسنجی و آزمایش: پس از برش، پروفیلهای فولادی تحت آزمونهای مختلفی مانند آزمون تنش، آزمون سایش، آزمون کشش و غیره قرار میگیرند تا اطمینان حاصل شود که کیفیت پروفیل فولادی مطابق با استانداردهای لازم است.
6- بستهبندی: پس از آزمون کیفیت، پروفیلهای فولادی به صورت بستهبندی شده و برای استفاده در پروژههای مختلف ارسال میشوند.
کیفیت پروفیل تولید شده به تناسب روشی که برای آن به کار گرفته شده متغیر خواهد بود از همین رو نحوه تولید یکی از اصلیترین فاکتورهایی است که در تعیین قیمت پروفیل اثرگذار است.
انواع مختلف پروفیل فولادی
پروفیلها با توجه به شکل ظاهری به دو دسته پروفیل باز و پروفیل بسته تقسیم میشوند.
پروفیل باز: این نوع پروفیل دارای یک یا چند بستر است که در آن فضای میان بسترها باز میماند. پروفیل باز معمولاً در ساخت و ساز، ساخت ماشینآلات و تجهیزات صنعتی و سایر کاربردهای فلزی استفاده میشود که به عنوان نمونه میتوان به پروفیل Z و تیرآهن، نبشی، ناودانی اشاره کرد.
پروفیل بسته: این نوع پروفیل دارای دو بستر است که در آن فضای میان بسترها با قطعهای از فلز پوشیده شده است. پروفیل بسته معمولاً در ساخت و ساز و تجهیزات صنعتی کاربرد دارد و برای کاربردهایی مانند ساخت انواع درب و پنجره، کارگاهها و سولههای صنعتی، ماشینآلات و تجهیزات نفت و گاز و غیره استفاده میشود از جمله پروفیلهای بسته میتوان به انواع لولهها و قوطی، پروفیل در و پنجره اشاره کرد.
همچنین براساس وزن، ابعاد و جنس مواد نیز میتوان پروفیلها را در دو دسته پروفیل سبک و سنگین جای داد.
پروفیل سبک: این نوع پروفیل اغلب با ضخامت کمتر از 3 میلیمتر و با وزن کمتر از 30 کیلوگرم بر متر طول درست میشود. پروفیلهای سبک معمولاً در مواردیی مانند ساخت و ساز، تأسیسات و تجهیزات صنعتی، کارگاهها و سایر کاربردهای فلزی کاربرد دارند؛ از همین رو میتوان گفت به دلیل وزن پایین این محصول قیمت پروفیل سبک به نسبت سایر پروفیلها ارزانتر است و برای خریدار صرفه اقتصادی دارد.
پروفیل سنگین: این نوع پروفیل اغلب با ضخامت بیشتر از 3 میلیمتر و با وزن بیشتر از 30 کیلوگرم بر متر طول تولید میشود. پروفیلهای سنگین معمولاً برای کاربردهایی مانند ساختوساز، صنایع نفت و گاز، تجهیزات ورزشی، سایر تجهیزات صنعتی و کاربردهای فلزی دیگر کاربرد دارند.
موارد مصرف پروفیل
همانطور که پیشتر اشاره شد انواع پروفیلها با توجه به جنس، استاندارد تولید، شکل، ابعاد و وزن کاربرد در صنایع متعددی به کار برده میشوند و این ویژگیها تعیین میکند پروفیل در دسته پروفیلهای ساختمانی قرار بگرید یا پروفیل صنعتی؛ اما به طور کلی میتوان گفت پروفیلهای سبک معمولاً برای ساخت و ساز، تأسیسات و تجهیزات صنعتی، کارگاهها و سایر کاربردهای فلزی کاربرد دارند. برخی از کاربردهای پروفیلهای سبک عبارتند از:
- ساخت انواع درب و پنجره
- ساخت پلها، گذرگاهها و سازههای بتنی
- ساخت تجهیزات صنعتی و ماشینآلات
- ساخت میلههای برقی، انتقال قدرت و تأسیسات الکتریکی
- ساخت تجهیزات ورزشی مانند بلوکهای ورزشی، نردبانهای پلیاتیلنی، و غیره.
اما پروفیلهای سنگین به دلیل وزن بالای آنها معمولاً برای کاربردهایی مانند صنایع نفت و گاز، ساخت و ساز، تجهیزات ورزشی و کاربردهای فلزی دیگر استفاده میشوند. برخی از کاربردهای پروفیلهای سنگین عبارتند از:
- ساخت سازههای بلند مانند پلها، خطوط انتقال برق و غیره
- ساخت تیرچهها
- به عنوان قوطی و ستون در مصارف ساختمانی
- ساخت ماشینآلات سنگین
- ساخت دستگاههای صنعتی
آهن آلات زیادی در ساختمانسازی استفاده میشود اما پروفیل در صنعت ساختمانی به اشکال مختلفی به کار میرود که از جمله آنها میتوان به پروفیل در و پنجره و پروفیل مبلی اشاره کرد.
همچنین از این محصول در سقف، ستون، نمای ساختمان، نرده و حفاظ ساختمان نیز استفاده میشود.
نحوه تعیین قیمت انواع پروفیل
مؤلفههای بنیادین متعددی در تعیین قیمت روز پروفیل اثرگذار هستند که از جمله آنها میتوان به وزن پروفیل اشاره کرد، زیرا پروفیل هر چقدر سبک باشد قیمت تمام شده آن نیز کمتر میشود. به عنوان مثال پروفیل مبلی جزو پروفیلهای سبک محسوب میشود.
از دیگر عواملی که میتوان به عنوان پارامتر مؤثر در تعیین قیمت پروفیل اشاره کرد شال موارد زیر است:
- برند تولیدکننده
- جنس و ضخامت محصول
- استاندارد تولید محصول
- هزینه حمل و نقل
- قیمت مواد اولیه
- نحوه تولید
- میزان عرضه و تقاضا
- قیمت جهانی فولاد
- نرخ محصولات صادراتی
- نوسانات بازار ارز
- انرژی مورد نیاز تولیدکنندگان
- معاملات بورس کالا
درادامه میتوانید این مقاله را نیز مطالعه کنید: سپری و کاردهای آن
موارد متعددی دیگری نیز وجود دارد که به نوسانات نرخ انواع پروفیلها منجر میشود اما مواردی که بیان شد از جمله مهمترین پارامترهایی است که مجموعه آنها یا مجموعه چند عامل روند نوسانات بازار آهن و قیمت انواع پروفیل را تحت تأثیر قرار میدهد.
با این اوصاف پیش از خرید اهن آلات یا انواع مختلف پروفیل با مشاوران حرفهای آهن پرایس مشورت کنید و قیمت روز پروفیل سبک یا دیگر پروفیلها را از سایت آهن پرایس بررسی کرده و سپس اقدام به خرید کنید.
انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.
نظرات کاربران (0)