بازار آهن در زمستان سال گذشته رکوردهای قیمتی بیسابقهای ثبت کرد اما در ابتدای سال شاهد عقبنشینی قیمتها بودیم به طوری که قیمت روز میلگرد که به کانال 35 هزار تومانی رسیده بود در هفته پایانی فروردین تا کانال 22 هزار تومان اصلاح شد.
اتصال گاز تولیدکنندگان آهن اسفنجی و افزایش حجم عرضه این محصول در بورس کالا، کاهش قیمت ارز و قیمت محصولات فولادی صادراتی از عوامل اصلی کاهش قیمت آهن در این بازه زمانی بود.
نرخ دلار در ماه فروردین که به 50 هزار تومان رسیده بود دوباره در اواسط ماه اردیبهشت به بیش از 55 هزار تومان رسید که علل اصلی آن به اخبار سیاسی مربوط میشد.
از روزهای پایان فروردین روند افزایشی قیمت آهن آلات آغاز شد و تا نیمههای اردیبهشت هم ادامه داشت که در بررسی علل آن میتوان به معاملات اعتباری بورس کالا، پیشدریافت عرضههای اعتباری از 30 درصد به 10 درصد و افزایش قیمت محصولات عرضه شده در بورس کالا اشاره کرد. در این میان تغییر وزیر صمت هم مزید بر علت بود، چراکه با تغییر هر مدیری دستورالعملها و برنامهها نیز نادیده گرفته میشوند یا به کلی تغییر مییابند.
در چنین شرایطی بازارساز برای کنترل اوضاع به برگزاری نشست مشترکی بین وزارت صمت و بورس کالا و اقتصاد و کمرگات اقدام کرد که حاصل آن الزام صدور مجوز صادرات از طریق بورس کالا، عرضه مواد اولیه در بورس تنها براساس سهیمه بهین یاب بود به همین دلیل قیمتها به طور جزئی کنترل شد اما بازار دچار گیجی و سردرگمی بود و تقاضا هم کاهش قابل ملاحظهای یافته بود.
با این حال بازار آهن در هفته آخر اردیبهشت تا حدودی آرام بود اما با کمبود شمش فولاد ارزان قیمت، دوباره قیمت اهن رو به افزایش گذاشت ولی با توجه به مجموع فاکتورهایی مانند کاهش نرخ دلار، کاهش قیمت محصولات بورس کالا، پرداخت معاملات اعتباری از 10 درصد به 30 درصد مانند ترمزی مانع از رشد بیشتر قیمتها بود به گونهای که پایه قیمت میلگرد در کانال 25 هزار تومانی گزارش شد.
با این اوصاف بازار آهن از شروع سال تا پایان اردیبهشت نوسانات متعددی تجربه کرد اما با توجه به سهمیهبندی برق واحدهای فولادی، افزایش 30 درصدی کرایه حمل بار، احتمال افزایش قیمت محصولات فولادی صادراتی و احتمال افزایش قیمت دلار، رشد پلکانی نرخ آهن تا زمان ورود به تابستان، چندان بعید نیست.
انتشار مطالب این سایت با ذکر منبع و درج لینک آزاد است.
نظرات کاربران (1)
دمت گرم خوب بود